Šarenilo tradicija na ulicama Vodnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Folklornim mimohodom u petak je zapoceo dvodnevni, deveti po redu Medunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu. Šest domacih i šest stranih folklornih skupina plešuci, pjevajuci i svirajuci duž Trgovacke ulice brojnim je posjetiteljima predstavilo svoju tradiciju, kulturu i nošnje.

Na celu mimohoda bila je limena glazba vodnjanske Zajednice Talijana koju su slijedile mlade mažoretkinje. Prvi su se predstavili domacini, folklorna skupina vodnjanske Zajednice Talijana, koja je ujedno i organizator ove manifestacije. Uslijedili su folkloraši Zajednica Talijana Galižane i Bala, a svoju dobro ocuvanu tradiciju prezentirala je folklorna skupina Društva Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“. Istarske je obicaje prikazao KUD Sv. Žiža iz Rovinjskog sela.

Slijedio je KUD Zvir iz Jelenjakoji je predstavio tradiciju Primorja, a zatim i strani gosti, folklorna skupina Jedlinoik iz poljskog Wroclawa te dvije talijanske folklorne grupe - Eco del Gargano koja dolazi iz s.Giovanni Rotondo i Gioia iz S. Vito al Tagliamento. Vodnjansku je publiku orijentalnom glazbom i plesom zgodnih djevojaka oduševilo tursko folklorno društvo Hotead iz Edirna, ali i bugarski folkloraši Veselie iz Smitli te rumunjska grupa Ciuleandra iz Topolovenija.

Nakon što su prodefilirale Trgovackom ulicom, folklorne su se skupine brojnoj publici predstavile i na vodnjanskoj placi, a festival Leron svecano je otvoren podizanjem zastave.


Podijeli: Facebook Twiter