Šareni školski ormarići oduševili pulske osnovce

Novih 420 ormarića donacija su pulske tvornice cementa Calucem (N. LAZAREVIĆ)
Novih 420 ormarića donacija su pulske tvornice cementa Calucem (N. LAZAREVIĆ)

Ovih je dana u Osnovnoj školi Stoja dovršena montaža čak 420 školskih ormarića, a danas je počela i podjela ključeva učenicima. Hodnici koji za velikog odmora odjekuju žagorom 407 osnovaca već se šarene živopisnim bojama nove opreme - žutom i plavom za više razrede te plavom i zelenom za niže. Ova je pogođena donacija stigla od tvrtke Calucem, pulske tvornice cementa, koja već dugi niz godina posluje u susjedstvu škole i pozitivno je odgovorila na inicijativu Vijeća roditelja. To je prava "suradnja u zajednici" na djelu, kakvu bi mnogi mogli uzeti za primjer.

- Naši su učenici jednostavno oduševljeni! Ovih mi je dana došao jedan dječačić i rekao: "Ja sam najsretniji na svijetu!". Tvrtci Calucem od srca zahvaljujemo, a uz to posebno pohvaljujem naše Vijeće roditelja, koje odlično radi, daje inicijative, prihvaća sve konstruktivne ideje i zalaže se za njihovo ostvarenje, rekla nam je ravnateljica Zdenka Perović.

 Sve je krenulo na jednom od redovnih sastanaka Vijeća roditelja, na kojem se "na tapetu" našao problem preteških školskih torbi. Perović je kazala da stariji učenici ponekad na leđima nose čak deset kilograma knjiga i pribora, što je u pojedinim slučajevima trećina njihove težine - za malene dječake i djevojčice nepotrebno i štetno opterećenje. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije težina školske torbe ne smije prelaziti deset posto djetetove težine.

- Konstatirali smo da su svi pokušaji smanjivanja nastavnog plana i programa, kao i težine torbi, dosad bili neuspješni. Razmišljajući o onome što sami možemo poduzeti, roditelji su se sjetili ormarića i, uz moju podršku, krenuli tražiti sponzore. U Calucemu su naišli na izuzetan prijem i odmah dobili pozitivan odgovor. Tvrtka je iskazala interes da i u budućnosti prati naš rad. Djeca njenih djelatnika pohađaju našu školu, a moguće je da se i naši učenici, nakon završetka školovanja, zaposle u Calucemu, istaknula je ravnateljica.

Objasnila je da numeriranih ormarića ima 420 kako bi i eventualni novi učenici mogli dobiti svoj. Predviđeno je da u ormarićima budu udžbenici, atlasi, radne i obične bilježnice, mape za likovni i kutije za tehnički odgoj koje osnovci u tom trenutku ne koriste, ali i jakne, oprema za tjelesni odgoj i školske torbe za trajanja nastave. Unutrašnjost će mališani moći ukrasiti po svojoj želji, a petkom će je isprazniti kako bi je spremačice mogle očistiti.

Napomenula je da im je slijedeći važan zadatak ograđivanje školskog dvorišta kako bi ga odvojili od derutne obližnje zgrade i spriječili ulaz mladima koji se tu okupljaju u večernjim satima, ostavljajući iza sebe svakakvo smeće. Za to računaju na podršku svog osnivača - Grada Pule.

Direktor Calucemove tvornice Alfred Blažina potvrdio je da su odlučili financijski podržati inicijativu Vijeća roditelja i nabaviti ormariće u vrijednosti od 110.250 kuna.

- Izuzetno nam je drago poduprijeti predstavnike roditelja učenika OŠ Stoja, koji vide važnost podizanja standarda obrazovanja djece i aktivno, konkretnim akcijama, to i rade. Osim odgovornog ponašanja prema svojim djelatnicima, kontinuiranoj brizi o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu, kao i drugim aspektima bitnim za kvalitetu života, Calucem d.o.o. Pula njeguje pozitivnu društvenu suradnju i s lokalnom zajednicom. Iz godine u godinu sponzorstvima i donacijama podupiremo rad zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova i sportskih klubova, čime šaljemo poruku o važnosti ulaganja u kvalitetu života i rada, što doprinosi razvitku društva, poručio je Blažina.

Podsjetio je da su 2012. započeli s internim programom doniranja, u kojemu radnici Calucema predlažu i glasanjem odlučuju kome idu godišnje donacije u skladu sa zadanim budžetom. Tvornica cementa iz Pule je na taj način dosad financijski pomogla Udruzi cerebralne paralize Istarske županije, Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea iz Pule, Udruzi slijepih Istarske županije Pula, Udruzi za autizam Istra iz Pule, Općoj bolnici Pula, Down sindrom centru Pula, Udruzi djece i mladih oštećena sluha Istre, Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruzi za zaštitu životinja Ruka šapi te Udruzi za zaštitu životinja Snoopy. (K: FLEGAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter