Sardela na tisucu nacina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da se sardele mogu kombinirati s najrazlicitijim mediteranskim zacinskim biljem i povrcem i salatama mogli su se uvjeriti posjetitelji manifestacije "More na stolu", koja se u nedjelju održala na fažanskoj rivi. Uz razne sadržaje koji su na rivu privukli brojne turiste, najveca se gužva stvorila na molu preko puta crkve sv. Kuzme i Damjana gdje su se prodavali razni specijaliteti od sardela.

Za 20 kuna posjetitelji su mogli odabrati izmedu tri raznolika i pomalo neobicna menija - salatu od articoka, slanih sardela i crvenog luka, palentu s aromaticnim travama, pohane sardele u aromaticnom tijestu s pivom, far sa sardelama i rajcicom, zatim sardele na savor, sardele s melancanama i cešnjakom i mediteransku salatu od rukole, graha i tikvica, ili pak filete od sardela u limunovom soku s petrovcem, pikantni namaz od sardela, pate od slanca sa slanim filetom i lecu s rajcicom i tikvicama.

Ucenici pulske Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu s profesorom kulinarstva Ljudevitom Sabom znatiželjnim su posjetiteljima prezentirali svecani stol na kojem su se takoder našli brojni primamljivi specijaliteti pripremljeni od sardela i zacinskog bilja koje se koristi u mediteranskoj kuhinji poput bosiljka, kopra, lovora, kadulje, koromaca, origana, articoka, a za svako je opisana i namjena.





Turisti su šetajuci rivom upoznali i ribarsku tradiciju ovog mjesta. Naime, fažanski su ribari i ovog puta u sklopu Ribarske akademije sardela prikazali tradicionalne alate i tehnike poput pletenja mreža ili oplitanja bocuna, a dijelili su i savjete o soljenju sardela ili pak zainteresiranima odgovarali na razna pitanja o ribarenju.

Najmlade su najviše oduševile morske zvijezde, krastavci, ježevi, morske krave i druge životinje iz plicaka koje su plivale u bazenima. Održana je i likovna radionica na kojoj su djeca oslikavala glinene morske životinjice pastelama ili vodenim bojama, a suvenire vlastite izrade su ponesli kucama.

Istarski su obrtnici prodavali, nakit, proizvode od lavande, suvenire te gastronomske proizvode poput domaceg pršuta, maslinovog ulja, sireva, meda, kolaca i mnogih drugih, a za zabavu su bili zaduženi grupa Fiesta, duo Remi te harmonikaš Toni. (Napisala i snimila A. ŠIMIC)


Podijeli: Facebook Twiter