Sarajlije u posjetu Buzetu: Suradnja na EU-projektima


Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo boravila je u sklopu gradskog praznika i tradicijske Subotine u trodnevnom uzvratnom posjetu Buzetu, gdje su goste iz Bosne i Hercegovine dočekali gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić te predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić.

Delegacija u kojoj su uz načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića bili i predsjednik tamošnjeg Općinskog vijeća Vedran Dodik te predsjednik Matice iseljenika BiH Avdo Hebib, obišla je Bošnjake na području Istarske županije i osim Buzeta posjetila Rovinj, Labin, Kršan i Rašu.

Siniša Žulić izrazio je želju da suradnja ne bude samo protokolarnog karaktera, već konkretna, bilo da se radi o suradnji na zajedničkim projektima povlačenja sredstava iz EU-fondova ili drugim gospodarskim i kulturnim projektima.

- Buzet već provodi jedan EU-projekt s institucijama iz Sarajeva. BiH se pokazala kao zahvalan partner i siguran sam da ćemo naći i nove projekte, rekao je Žulić. Istaknuo je da je Gradu Buzetu nedavno odobren projekt GROW EU - prednosti i rast poljoprivrede u Europskoj uniji kroz suradnju i razmjenu znanja među gradovima, težak 15.000 eura gdje će Buzet ostvariti suradnju s Novim Bečejem, zbratimljenim općinama Kopar i Quattro Castella, a postoji mogućnost da se uključe i poljoprivredni proizvođači i gospodarstvenici sarajevske općine Stari Grad. Projekt je prijavio Buzet, a ostale općine partneri su u projektu koji će se održati u studenom u sklopu Festivala istarskog tartufa u Buzetu.

Ibrahim Hadžibajrić naglasio je da su lani, prilikom prvog susreta u Sarajevu, potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji s Buzetom, a želja je i da se u idućem razdoblju povežu po pitanju određenih IPA fondova i europskih integracija. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter