Sarajevu u pohode… u kinu Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je njeno otvaranje prije tri tjedna u pulskom Europskom centru za mir i razvoj odgođeno zbog tehničkih razloga, izložba fotografija Josipa Ušaja "Sarajevu u pohode - gradovi nadživljuju rušitelje" otvara se sutra u 19.30 sati u foajeu Kina Valli. Najavili su to danas novinarima u Domu hrvatskih branitelja predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica zajednice Mirela Čaušević.

Foto ciklus

Autor Josip Ušaj, Splićanin koji živi u Zagrebu, inženjer elektrotehnike, poznati je stručnjak za umjetničku rasvjetu spomenika kulture, starih gradova i povijesnih jezgri, a u tom mu je poslu fotografija bila nužna podloga za rad. Jedno je vrijeme bio angažiran na projektima rasvjete Sarajeva, gdje je i kreirao ovaj foto ciklus, u četiri konceptualna dijela - "Spomenici", "Ljudi", "Ulice" i "Ranjeno Sarajevo".

U foajeu Kina Valli bit će izloženo stotinjak njegovih fotografija, kojima autor svjedoči o svojoj fascinaciji tim šarmantnim gradom, ali i potresenošću uslijed njegova razaranja, čije su rane još uvijek vidljive. Grad dubokih rana, materijalnih i ljudskih, bio je pod opsadom dulje od Lenjingrada, a netko je negdje napisao: "Sarajevo ti na mah zahvati rubne dijelove srca, a potom polagano i njegovo središte, ostavljajući neizbrisivi trag".

Brojne aktivnosti

Govoreći o aktivnostima Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, jučer su njeni čelnici podsjetili da je u njihovoj organizaciji prije desetak dana u Gradskoj knjižnici održana zanimljiva tribina "Kad intelektualci utihnu, što nam slijedi?", na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Esad Bajtal, akademik Slavo Kukić i Mustafa Kapidžić. Također, na internetskoj stranici zajednice moguće je besplatno otvoriti pdf vrijedne knjige pulskog psihologa i člana Programskog savjeta NZBI-e prof. Dževdeta Hadžiselimovića "Klima se mijenja, a mi...".

Uskoro će, pak, 28. rujna u hotelu Histria, biti održan znanstveni skup "Organizacijski oblici bošnjačke nacionalne manjine", dok će se sredinom studenog u istom hotelu održati tradicionalni Festival bošnjačke kulture.

"Ni nakon 22 godine nemamo svoj prostor"

Danas je predsjednik NZBI-a Senad Pršić naglasio da je najveći problem zajednice Bošnjaka to što i nakon 22 godine djelovanja nemaju svoj prostorije (zbog čega imaju posebno velike troškove iznajmljivanja), unatoč tome što, pored očuvanja i zaštite bošnjačke manjine promoviraju i Pulu i Istru. Izložba je organizirana uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, i uz podršku Istarske županije i Grada Pule. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter