Sarajevo: Prosvjednici se razišli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protuvladini prosvjedi koji su u ponedjeljak organizirani u Sarajevu okončani su nešto iza 20 sati, kada se razišla većina njihovih sudionika, a promet središtem grada ponovno je normaliziran.

Unatoč činjenici da nije ispunjen njihov zahtjev za vlada Federacije BiH do 19 sati podnese ostavku, oko tisuću osoba koje su tijekom poslijepodnevnih sati blokirale raskrižja u središtu glavnog grada BiH navečer se razišlo, a nova okupljanja najavljena su za utorak poslije podne.

Do 19 sati, kada je istekao rok za podnošenje te ostavke koji su ranije postavili prosvjednici, entitetski premijer Nermin Nikšić nije promijenio odluku koju je donio tijekom sastanaka s predstavnicima prosvjednika u poslijepodnevnim satima, kada je kazao da će se povući tek nakon što bude izabrana nova vlada.

Osim što je blokiran promet u ulicama koje vode prema sjedištu vlade Federacije i Predsjedništvu BiH drugih izgreda nije bilo, a interventna policija bila je raspoređena samo oko sjedišta entitetske vlade.

I premijer Nikšić i predsjednik Federacije Živko Budimir tijekom dana su kazali da se zalažu za izvanredne izbore jer je to najbolji način rješavanja sadašnje krize u zemlji.

Najavljeno je da će već u utorak u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena izbornog zakona kojima bi se otvorila mogućnost provedbe prijevremenih izbora.

"Time bi se omogućila hitna provedba izbora", kazao je Nikšić dodajući da će, ne usvoji li parlament BiH taj prijedlog, od visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka zatražiti da sukladno svojim ovlastima nametne izmjene izbornog zakona.

Šarolika skupina prosvjednika, čiji je broj tijekom dana varirao od 300 do 1.000 sudionika, iznosila je niz različitih zahtjeva uključujući one za povećanje mirovina, smjenu direktora Mirovinskog zavoda, za socijalna izdvajanja, za zbrinjavanje nezaposlenih, za skrb o socijalnim slučajevima, no jedini artikuliraniji bio je onaj za ostavkom entitetske vlade. Zatražili su i da odmah nakon ostavke bude uspostavljen "komitet za normalizaciju" koji bi vodio FBiH do uspostave nove vlade.

Na transparentima koje su prosvjednici nosili vidjele su se svakakve poruke uključujući i onu "Bogića Bogićevića za predsjednika" te da za "Stranku demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratsku partiju (SDP) i za Stranku za BiH (SBiH) nema mjesta u novoj vladi".

Vlada Federacije BiH, koja je navela da stalno zasjeda, objavila je tijekom dana da "neće biti smetnja onima koji sukladno Ustavu i zakonima legalno mogu preuzeti odgovornost za ispunjavanje istaknutih zahtjeva i upravljanja tijelima vlasti", no i da neće dopustiti paralizu sustava odnosno nefunkcioniranje vlasti.

"Svjesna svoje odgovornosti za funkcioniranje sustava kao i ovlasti čije bi neprovođenje moglo dovesti do potpune paralize svih tokova života, vlada će sve svoje obveze savjesno i pravodobno izvršavati kao i do sada", navela je vlada Federacije BiH. Također je pozvala na smirivanje napetosti, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga i rada tijela vlasti.

Mirna okupljanja tijekom dana zabilježena su i u Zenici, Tuzli, Brčkom i Bugojnu, a okupljeni samo traže poduzimanje mjera kojima bi se ispunili njihovi zahtjevi za normaliziranjem stanja. U Mostaru su prosvjednici istaknuli zahtjeve za ostavkama predstavnika vlasti te za oslobađanjem privedenih prosvjednika.

Prosvjedi su po prvi puta održani u Goraždu, gdje se također tražila ostavka županijske vlade.

Prema informacijama koje prenose lokalni mediji u BiH, u Brčkom se u prvim poslijepodnevnim satima na prosvjedima okupilo više od 500 ljudi. Oni pred zgradom vlade distrikta traže ostavku gradonačelnika Ante Domića.

Ostavku je ipak na zahtjev prosvjednika u ponedjeljak ponudio načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić. Učinio je to nakon okupljanja oko tisuću prosvjednika pred zgradom općine.

Svi dužnosnici i zaposlenici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su nešto prije 12 sati napustili zgradu u središtu Sarajeva u kojoj je sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović u jutarnjim su satima došli u svoje urede u zgradi koja je teško oštećena vatrom i rušenjem prošlog petka, no na preporuku Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela napustili su je uoči očekivanog okupljanja prosvjednika.

U ravnateljstvu su procijenili kako je u postojećim okolnostima nemoguće jamčiti sigurnost državnom vrhu. U zgradu su poslani pripadnici interventne policije kako bi je štitili od mogućih novih upada. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uopće se nije pojavio na poslu. Evakuirani su i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te svi ostali zaposlenici. Budimir je potvrdio kako će se tijekom dana sastati s ostalim federalnim dužnosnicima i policijskim čelnicima kako bi razgovarali o sigurnosnom stanju u Federaciji.

Prosvjedi su posredstvom društvenih mreža najavljeni i u Mostaru, no tamošnja je policija upozorila kako ih neće dopustiti jer nisu najavljeni. Prosvjedi se očekuju i u Livnu, Bugojnu te Bijeljini.

EU o BIH: poziv na buđenje

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je zabrinutost zbog razvoja događaja u BiH i zatražilo da EU više pozornosti posveti toj zemlji.

Prosvjedi koji su dogodili posljednjih dana u BiH predstavljaju poziv na buđenje za Europsku uniju. Moramo usmjeriti više pozornosti na put te zemlje prema članstvu u EU i NATO-u tako da se okonča staganacija u bosanskohercegovačkoj politici", izjavi je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će se, između ostaloga razgovorati i o stanju u BiH.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je da bi vodstvo u BiH trebalo voditi računa o zabrinutosti ljudi i iskoristiti ovu prigodu za rješavanje gospodarskih i politčkih problema.

Na upit da komentira izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da bi u slučaju eskalacije u BiH trebalo poslati europske vojne snage, Asthon je rekla je njegova izjava hipotetična.

"Mislim da je moj dragi prijatelj Valentin govorio o hipotetičnoj situaciji", rekla je Ashton. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter