Sarajevo: Prosvjednici blokirali glavnu gradsku cestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjedi u Sarajevu protiv vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su započeli prije podne, nastavljeni su do ranih večernjih sati, a dio od oko dvije tisuće sudionika tijekom poslijepodneva je sjedenjem na cesti blokirao glavnu gradsku prometnicu.

Prosvjed zbog činjenice da parlament BiH do kraja lipnja nije usvojio novi zakon o jedinstvenom matičnom broju protekao je bez ikakvih govora, a poruke su bile vidljive tek kroz plakate kojima je kritizirana vlast i kojima su se iznosile uvrede na račun političkih čelnika.

Šarolika gomila, u kojoj je bilo učenika, studenata, majki s malom djecom i umirovljenika, uglavnom je sjedila ili šetala pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH pa nije bilo potrebe za policijskom intervencijom.

No, nešto poslije 17 sati policija je ipak privela predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH Mirka Pejića zato što je, prije priključenja prosvjednicima, sa skupinom istomišljenika gađao jajima zgradu vlade Federacije BiH.

Kazao je da to čini zato što vlada nije ispunila preuzete obveze isplate poticaja poljoprivrednicima. Najprije je priveden na informativni razgovor, a potom je policija objavila da će ga u pritvoru zadržati tijekom noći.

Član Pejićeve udruge Nedžad Bićo novinarima je kazao da traže da ga se odmah pusti na slobodu. Najavio je da će u protivnom pozvati poljoprivrednike na masovne prosvjede, zaprijetivši "kaosom i blokadama". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter