Sarajevo: Obilježavanje obljetnice atentata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sarajevo je u subotu od jutarnjih sati u znaku obilježavanja stote obljetnice atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda koji je predstavljao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Brojne izložbe, okrugli stolovi, tribine i koncerti održavaju se tijekom dana, a brojni turisti i znatiželjnici ispunili su gradske ulice od prijepodnevnih sati.

Najveće su gužve uz Muzej Sarajevskog atentata gdje je i stalni postav dokumenata i fotografija posvećen važnom događaju od prije stotinu godina.

Arhivske institucije iz BiH te Hrvatski državni arhiv za ovu su prigodu javnosti izložile i rijetko viđene dokumente i fotografije o atentatu i njegovim posljedicama, a brojni povjesničari i publicisti iz regije i inozemstva dobili su prigodu iznijeti svoje viđenje zbivanja od 28. lipnja 1914. godine.

Središnji događaj bit će koncert Bečke filharmonije najavljen za večernje sate, kojemu je domaćin austrijski predsjednik Heinz Fischer. Najavljeno je kako će u publici u sarajevskoj Vijećnici, gdje će se koncert održati, biti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te predsjednici Crne Gore i Makednonije Filip Vujanović i Đorge Ivanov.

U povodu ove obljetnice u Sarajevu boravi i Karl von Habsburg Lothringer, unuk posljednjeg austrougarskog cara Karla. On je ovu prigodu iskoristio kako bi poslao snažnu poruku o potrebi jačanja jedinstva Europe i Europske unije kako bi se zauvijek spriječilo ponavljanje krvavih sukoba iz prošlosti.

Sarajevske subotnje manifestacije bit će okončane u ponoć izvedbom scensko-glazbenog spektakla pod naslovom "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova".

Na lokalitetu Latinske ćuprije, neposredno uz mjesto na kojemu je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, oko 250 glumaca i glazbenika, među kojima i hrvatska glumica Alma Prica i kaštelanska klapa Cambi, izvest će performance na otvorenome koji će podsjetiti na sve žrtve Velikog rata i prenijeti želju da se takvi ratovi više ne ponove.

"Tu neće biti nikakvih povijesnih referenci već će iz Sarajeva biti poslana poruka mira", najavio je redatelj Haris Pašović.

Vlasti Republike Srpske istodobno tijekom dana organiziraju vlastito podsjećanje na Sarajevski atentat. Uz otvaranje obnovljene rodne kuće Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova, središnje obilježavanje na entitetskoj razini bit će upriličeno u Višegradu i to uz sudjelovanje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter