Sarajevo: Manji prosvjedi, postupak smjene Radončića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manja skupina prosvjednika u četvrtak poslijepodne ponovno je blokirala promet u središtu Sarajeva nastavljajući zahtijevati ostavku ministara vlade Federacije BiH, dok je istodobno Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenula postupak smjene ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Po već ustaljenom ritualu prosvjednici su se oko podneva počeli okupljati ispred Predsjedništva BiH da bi se oko 14 sati njih nešto manje od 300 premjestilo na obližnje raskrižje gdje su zapriječili promet.

Jedina razlika u odnosu na prosvjede ranijih dana je to što je lokalna policija u početku pokušavala odgovoriti prosvjednike od blokiranja prometa no pritom nisu rabili silu.

Zbog narušene sigurnosne situacije u BiH i nasilja koje je izbilo tijekom prosvjeda prošlog tjedna Stranka demokratske akcije (SDA) u četvrtak je pokrenula postupak smjene ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

"Ministar sigurnosti u ovakvim okolnostima već zbog moralnih razloga treba odstupiti", kazao je novinarima u Sarajevu zastupnik SDA u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović. Dodao je kako je ipak važnije to što Radončić u kritičnim danima, a posebice 7. veljače kada je napadnuta i zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, nije radio svoj posao odnosno nije poduzeo nikakve mjere kako bi se zaštitili ljudi i državna imovina.

O ovoj bi se inicijativi trebao očitovati Zastupnički dom parlamenta BiH te odlučiti o eventualnoj smjeni.

Iz SDA su najavili i kako će podržati prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za izmjene izbornog zakona kojima bi se omogućila provedba izvanrednih izbora.

Odgovarajući na novinarska pitanja zastupnik SDA Amir Fazlić, koji je i predsjednik parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kazao je kako nitko u parlamentu nije dobio nikakve informacije o tome da se pripremaju prosvjedi koji su izbili prošlog tjedna.

Kazao je i kako parlamentarci u proteklih sedam dana uopće nisu uspjeli doći do ravnatelja OSA Almira Džuve kako bi dobili bilo kakve informacije.

"Zvao sam ga (Džuvu) nekoliko puta, no nije se javio", bilo je sve što je mogao kazati Fazlić.

I ravnatelj uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač te ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović ranije su neizravno kritizirali državnu obavještajnu službu potvrdivši kako od nje nisu dobili nikakve informacije da se pripremaju nasilni prosvjedi. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter