Saperavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Saperavi
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Schuchmannwines
Lokacija: Kisiskhevi, Telavi District, Gruzija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: teleci but pecen u komadu
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 10 americkih dolara (kod proizvodaca)

Gruzija je kolijevka vinove loze. Ako se malo dublje uputimo u povijest, vidjet cemo da je vinova loza potekla iz Mezopotamije. Naravno da ta starozavjetna zemlja vec dugo ne egzistira, no na njenom podrucju su nastali Iran, Turska, Armenija te Gruzija.

Posljednja je karakteristicna po tome da ima oko cetiri stotine autohtonih sorti vinove loze, a najpoznatije su: bijela Rkaciteli i crna Saperavi. Ova zemlja je u vrijeme SSSR-a, uz Moldaviju, bila glavni proizvodac vina, te je plasman uvijek bio usmjeren prema Rusiji.

No nedavni kratkotrajni rat izmedu Gruzije i Rusije oko spornih pokrajina poremetio je plasman gruzijskih vina u Rusiju, i to je zasigurno vrlo ozbiljan problem za vinsku industriju Gruzije.

Vinarija Schuchmannwines jedna je od znacajnijih vinarija u Gruziji, a njezin glavni enolog Georgi Dakishvili je vec treca generacija enologa u svojoj familiji, te mi je, kad smo se nedavno upoznali u Dusseldorfu, preporucio da probam upravo Saperavi jer je to ipak njihov ponos.

Nakon berbe, koja je bila sredinom rujna, vino je fermentiralo dvadeset dana u amforama, ili tradicionalno "Qvevria", nakon toga vino ide na školovanje od dvanaest mjeseci u barrique bacvice od francuskog hrasta. Nakon punjenja u bocu, vino se ostavlja u podrumu barem šest mjeseci.

Ima lijepu rubinsko crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je te djelomicno gusto. Na nosu imamo izraženu intenzivnost, finu kakvocu. Na miris mi prvo dolaze note vanilije od drva, potom se probijaju note bobicastog voca, prvenstveno borovnice, a onda i zrele trešnje, nakon toga malo zacinskih nota u obliku crnog papra, a kad se otvori, dolazi i nota suhe šljive.

Što se tice kompleksnosti mirisa, vino je djelomicno bogate kompleksnosti. Na okusu je suho, djelomicno toplo i mekano, a s druge strane svježe, tanicno i dosta mineralno, te ima puno tijelo. Vino je djelomicno uravnoteženo zbog malo jace tvrde strane, te ima djelomicno izraženu intenzivnost okusa te lijepu trajnost u ustima. Kakvoca okusa je fina, vino ima dobru harmoniju, spremno je za trošenje, mada može trajati još barem tri-cetiri godine.


Podijeli: Facebook Twiter