Saola fotografirana nakon 15 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kritično ugrožena saola, životinja slična antilopi, koja živi u jugoistočnoj Aziji, fotografirana je u Vijetnamu, što je prvi put u posljednjih gotovo 15 godina da je viđena neka jedinka te vrste, objavila je ekološka organizacija World Wildlife Fond (WWF).

Poznata po dva paralelna rogova koji mogu izrasti do dužine od 1,27 metara, saola je tako rijetka da i samo njezino fotografiranje pruža nadu u očuvanje te vrste, rekao je Van Ngoc Thinh iz WWF-a.

- Kad je naš tim prvi put ugledao te fotografije, nismo mogli vjerovati svojim očima, rekao je Van Ngoc. "Ovo je nevjerojatno otkriće i pruža nadu u oporavak populacije saole", dodao je.

Saola je snimljena automatski, fotografskim aparatom koji je postavljen u Anamitskom gorju u središnjem Vijetnamu. Fotoaparat su postavili dužnosnici WWF-a i vijetnamske vlade.

Posljednje viđenje saole bilo je 1999. kad je automatska kamera snimila tu životinju u pokrajini Bolikhamxay u susjednom Laosu. Seljani u toj pokrajini navodno su uhvatili jednu saolu 2010. godine, ali je ona ubrzo uginula, objavio je WWF.

Posljednje viđenje u Vijetnamu zabilježeno je 1998. godine.

Saola je otkrivena u Vijetnamu 1992. godine, što je tada bilo senzacionalno otkriće prve nove vrste velikog sisavca nakon pedeset godina. Prema procjenama, u izoliranim planinskim šumskim područjima na granici između Vijetnama i Laosa živi u najboljem slučaju nekoliko stotina primjeraka te vrste. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter