Sao Paulo u prometnom kolapsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sao Paulo, domaćin prve utakmice između Brazila i Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu 12. lipnja, doživio je u petak prometni kolaps, drugog dana štrajka podzemne željeznice koji je izazvao goleme gužve pod olujnom kišom.

Policija je rastjerala štrajkaše iz podzemne željeznice uz pomoć palica i suzavca dok je 3.000 osoba na poziv sindikata prosvjedovalo kritizirajući gospodarsku politiku vlade.

Prometni kolaps zakomplicirao je dolazak navijača na stadion Morumbi gdje je Brazil u zadnjoj pripremnoj utakmici za Svjetsko nogometno prvenstvo pobijedio Srbiju s 1:0.

Sindikalni predstavnici štrajkaša sastali su se u petak navečer s upravom u pokušaju dogovora o plaćama kako bi se okončao štrajk koji pogađa milijune korisnika, no zaposlenici podzemne odlučili su se za nastavak štrajka.

"Odlučili smo nastaviti štrajk. Trajat će i u subotu", objasnio je sindikalni glasnogovornik nakon neuspjeha najnovijih pregovora s vladom.

Štrajkaši ne pristaju na povećanje plaća od 8,7 posto koje je predložila uprava i žele najmanje 12,2 posto. Na početku su zahtijevali 16,5 posto.

Podzemna željeznica Sao Paula glavni je način pristupa Areni Corinthians, zvanoj Itaquerao, na kojoj će biti održana prva utakmica svjetskog prvenstva. U tom gradu od 20 milijuna stanovnika, podzemnom se željeznicom svakoga dana prevozi 4,5 milijuna ljudi.

Štrajk koji zahvaća djelomično tri od pet linija mreže Sao Paula izazvao je zastoj od 251 km u špici, jedan od najvećih u povijesti Sao Paula. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter