Santa leda veličine Singapura prijeti brodovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Golema santa leda, veličine petmilijunskog grada, koja se u srpnju odlomila od glečera na Antarktici kreće se prema otvorenom oceanu i mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju prometnim brodskim rutama, izvješćuje CNN.

Golema santa leda od 700 četvornih kilometara veličine je Singapura, tj. dvostruko je veća od Atlante.

"Santa leda te veličine mogla bi preživjeti godinu ili dulje te bi mogla otplutati na sjever i završiti u blizini brodskih ruta u Južnom polarnom oceanu", kazao je Robert Marsh, znanstvenik na sveučilištu u Southamptonu.

Marsh je dio tima znanstvenika čija je zadaća pratiti tu santu leda i predvidjeti njezinu putanju kako bi brodovi koji prolaze tim područjem mogli na vrijeme upozoriti na opasnost.

Santa leda se posljednjih dana počela odvajati od glečera i sada je razmak između njih jedan do dva kilometra. Cijepanje tako masivne sante leda je dug proces. Pukotinu koja je to prouzročila prva je zapazila NASA u listopadu 2011.

Znanstvenici su potvrdili da je ovo prvi put da se prati putanja tako goleme sante leda te da će to postati sve važnije kako se više budu osjećale posljedice globalnog zatopljenja. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter