Sankcije Asadovoj obitelji, granate u Homsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija u petak je nametnula sankcije majci i supruzi predsjednika Bašara al Asada u pokušaju da ga prisili da okonca svoju represiju protiv pobunjenika.

Posljednji krug sankcija EU-a pogodio je i deset drugih Asadu bliskih osoba, medu kojima je i njegova sestra. Njima je zabranjeno putovanje u zemlje clanice EU-a, zamrznuta im je imovina i ne mogu kupovati od europskih tvrtki.

"S ovim novim popisom udaramo u srce Asadovog klana, šaljuci gospodinu Asadu glasnu i jasnu poruku: on treba odstupiti", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal nakon što su i drugi ministri podržali taj potez na sastanku u Bruxellesu.

Ta je odluka donesena na dan kada je obnovljeno nasilje diljem Sirije. Vojska je gadala minobacackim granatama grad Homs i pritom ubila do 11 civila, izjavile su pristaše oporbe.

Nakon odluke donesene u petak, Asadova supruga Asma nece moci putovati po Europi, ali ce moci uci u Britaniju jer ima britansku putovnicu. "Medutim, ne ocekujemo da ce gospoda Asad pokušati doputovati u veliku Britaniju u ovom trenutku", kazao je.

U meduvremenu se diljem Sirije održavaju prosvjedi protiv Asada. Oporbeni aktivisti su izjavili da je osmero ljudi ozlijedeno kada su snage sigurnosti rastjerale prosvjed u Damasku.

Izaslanik UN-a i arapske lige za Siriju Kofi Annan, koji predvodi medunarodne napore za okoncanje sukoba u Siriji, planira otputovati u Moskvu i Peking tijekom vikenda kakao bi razgovarao o sirijskoj krizi. Rusija i Kina opiru se zapadnim i arapskim zahtjevima za svrgavanje Asada s vlasti i uložile su veto na dvije rezolucije UN-a o Siriji. Medutim, ovoga tjedna su podržale deklaraciju Vijeca sigurnosti UN-a u kojoj se podržava Annanova mirovna inicijativa. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter