Sanjin Banić Bane: Svirat ćemo autorske pjesme

Be Blue nastupit će u Memphisu
Be Blue nastupit će u Memphisu

Istra će opet imati predstavnika na natjecanju najboljih blues sastava u američkom Memphisu (International Blues Challenge) u siječnju iduće godine gdje će Hrvatsku u kategoriji bendova predstavljati Be Blue iz Rovinja.

Grupu čine iskusni glazbenici poznati iz drugih projekata, a to su bubnjar Goran Salvi, basist Marko Kalčić te pjevač i gitarist Sanjin Banić Bane s kojim smo popričali o planovima i očekivanjima benda na natjecanju u SAD-u.

Be Blue su pobjedu na hrvatskom natjecanju osigurali u Puli, u Rock caffeu i oni su drugi istarski bend koji će nastupiti u Memphisu, prvi su bili Delta Blues Gang, a zanimljivo je da Baniću ovo neće biti prvi odlazak u kolijevku bluesa budući da je prije dvije godine tamo predstavljao Hrvatsku u solo kategoriji.

- U kojoj fazi su pripreme za odlazak u Memphis?

- Još tražimo sponzore, ne znam ni sam koliko smo poslali upita, dopisa, molbi… Ali, skupili smo samo manji dio novca. Karte smo uspjeli rezervirati, što je najvažnije, našli smo i smještaj, nešto smo i potvrdili, ali ne mora se platiti odmah, nego tek kada dođemo tamo, tako da je to prednost. Do siječnja trebamo još skupiti dio novca koji nedostaje, ali vjerujem da će do tada možda stići uplata Grada Rovinja, Turističke zajednice Rovinja i eventualno Grada Pule koji je prije dvije godine i meni izašao ususret. Ministarstvo kulture se ponudilo da će nam isplatiti retrogradno dio iznosa za put, što je super jer su i do sada pomagali svima koji su predstavljali Hrvatsku na International Blues Challengeu pa mislim da će se do kraja sakupiti.

- Već si nastupao na IBC-u u Memphisu kao solo izvođač. Jesi li tada stekao neko iskustvo koje ti sada može pomoći, nešto što ti sada daje prednost?
- Prednost je možda što poznajem grad i što sam prošao skoro sve te klubove kojih ima jako puno. Moje iskustvo koje bi nam moglo svima pomoći je da pokušamo izbaciti tremu i nastupiti, kako bi Amerikanci rekli "with the balls", bez razmišljanja, bez respekta jer oni to cijene, kada skuže da si došao tamo uživati, a ne odraditi. To se osjeti. Tu je i žiri koji nas ocjenjuje, ali mislim da igra i taj ljudski faktor gdje se osjeti i kroz publiku i kroz igru, koliko si opušten i koji maksimum daješ te večeri. To je prvo, a drugo je kako će oni prihvatiti te naše pjesme koje su možda malo drugačije, a opet u tom blues štihu.

- Hoćete li izvoditi samo autorske pjesme ili će se na programu naći i koja obrada?
- Svirat ćemo naše autorske pjesme jer oni više cijene autorske pjesme, kakve god one bile. Vidio sam prošli put da ljudi koji su svirali obrade nisu prošli ni prvi krug. Cijeni se nešto autorsko, s čim ćeš ostaviti poseban dojam na njih. Bit će to pjesme koje smo izveli u Rock Caffeu, a imamo ih još dvije ili tri u pripremi, čisto da možemo kalkulirati, ako prođemo u polufinale ili, daj Bože, u finale, da im ne dosadimo svaki put s istim pjesmama. Na novom albumu će se naći desetak pjesama, a uzeli smo neke stvari s mog solo albuma i prebacili ih u blues štih povodom tog natjecanja. (M. RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter