Sa(n)jam knjige u Istri: Stotinjak programa u 11 dana

Posljednje pripreme
Posljednje pripreme

O 21. Sa(n)jmu knjige u Istri, koji će svečano biti otvoren u četvrtak, 3. prosinca u podne u Domu hrvatskih branitelja s vrlo aktualnom temom "Otok-geto-azil", na konferenciji za novinare govorila je cijela njegova autorska ekipa u vrlo radnoj atmosferi Crvenog salona DHB-a, gdje se odvijaju posljednje pripreme prije otvorenja.

Otvorenje uz Jadranku Đokić

- Na ovogodišnjem Sajmu bit će izloženo oko 20 tisuća naslova 200 nakladnika iz Hrvatske i regije, a tijekom 11 sajamskih dana održat će se stotinjak programa, ne samo u ovome prostoru, bit će tu i izložbe, koncerti, brojni sadržaji posvećeni stripu, kazala je direktorica Sa(n)jma Magdalena Vodopija ističući da će sajam otvoriti glumica Jadranka Đokić.

- Sajam će ove godine imati svoj pravi antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući antikvaru Željku Međimorcu iz riječkog Ex Librisa, a hrvatski nakladnici, uz popuste od deset do sedamdeset posto, priređivat će i dnevne akcije, popuste na određenu knjigu i cijeli komplet naslova, kazala je voditeljica prodaje Nina Plovanić ističući i veliku ulogu Tereze Pulja kao savjetnice u postavljanju prodajnoga dijela.

Glavna organizatorica Slavica Ćurković naglasila je i da će dio Monte Librića biti na Sajmu, s vrlo dobrim izborom dječje literature, a 6. prosinca u podne bit će doček Sv. Nikole s glazbeno-scenskom predstavom "Nikola la la la".

Libar za vajk

Iris Mošnja, zadužena za odnose s javnošću, rekla je da uz čitateljsku nagradu "Dr. Ivo Borovečki" koja se dodjeljuje treću godinu zaredom u spomen na poznatog pulskog liječnika i intelektualca, ove godine biti još jedna čitateljska nagrada "Libar za vajk". Riječ je o interaktivnoj nagradnoj igri, u kojoj će svi posjetitelji Sajma moći na posebne kupone nominirati jednu knjigu za koju smatraju da ja "za vajk"; odnosno zauvijek, da je vrijedna pažnje.

Magdalena Vodopija najavila je i umjetničku akciju "Građanin Sefer", prema priči spisateljice Slađane Bukovac. Protagonisti priče su najstarija kuća u Puli i njezin stanar. Kuća je sagrađena 1270. godine i nalaze se u Maksimijanovoj ulici koja će tijekom sajma postati Stripovska.

Bit će predstavljen i "Arhiv Renata Pernića", projekt koji su 2002. godine pokrenuli djelatnici Radio Pule s ciljem očuvanja dijela arhivske građe koji je tijekom svoje karijere glazbenog urednika na Radio Puli zabilježio Renato Pernić.

Redateljica Ines Pletikos počet će snimanje dokumentarnog filma o povijesti Sajma. Kao rezultat akcije "Pula čita," fotografije će biti izložene u izlogu galerije Cvajner, a djelo su službene fotografkinje Sajma Tanje Draškić Savić.

Brojne će biti i izložbe Sajma, već prvog dana bit će otvorena izložba "Prototip i karikature" Antuna Motike, koju je Sajam, prema ideji Andree Matoševića, osmislio u suradnji sa Zbirkom umjetnina grada Pule.

U galeriji Cvajner bit će postavljena izložba Slavomira Stojanovića "Knjige koje nisam napisao", a novi izložbeni prostor Sajma postat će i Augustov hram, gdje će biti postavljena izložba Ane Dane Beroš "Intermundia", što je u biti kustosko-istraživački projekt koji prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih 'pritvorskih uvjeta' na ulazak u 'tvrđavu Europu'.

Održat će se 108 programa sa 146 autora - književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, umjetnika, predavača, a 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama. Trideset nakladnika okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), činit će najveće predstavljanje srpskih nakladnika do sada, koje se nadovezuje na ovogodišnje regionalno žarište Sajma "Beograd čita" - suvremenu kulturnu scenu Beograda.

Vrlo zanimljivi su i inozemni autori, Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige, te poznati talijanski pisac i aktivist Erri De Luca. Tu su i Jon Kalman Stefansson s Islanda, Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec iz Ukrajine, iz Njemačke dolazi Joachim Sartorius, iz Švicarske Lukas Barfuss, a iz Bosne i Hercegovine Namik Kabil.

Book F(or)ever

Velik će prostor ove godine biti posvećen stripu. Noć Stripa, manifestacija koja je nastavak lanjske programske koncepcije posvećene stripu, donosi izložbu "A5" i "Strip strasse maraton" gdje će sudjelovati mlada Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled, odnosno Miha Perne i Leon Zuodar, beogradski strip-autor Boris Stanić te zagrebački umjetnik Miron Milić.

U hotelu Pula u petak, 4. prosinca nastupit će Letu štuke, Miki Solus, Artan Lili i Lice Mista, a bit će tu i mnoštvo programa u znaku stripa i glazbe. U Stirpovskoj ulici održavat će se radionica stripa koju će voditi Petra Gardijan, mlada pulska strip-autorica.

Program za srednjoškolce naslovljen je Book F(or)ever gdje .će srednjoškolci s autorima Sajma, strip crtačima, glazbenicima i književnicima raspravljati o raznim temama kroz tematske cjeline uz vodstvo dvojca Emira Imamovića Pirkea i Kruna Lokotara.

I program Fellowship bit će vrlo bogat, usredotočen na strip-literaturu s posebnim osvrtom na grafičke novele, gdje će sudjelovati 20 umjetnika iz raznih zemalja. (Vanesa BEGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter