Sanja Pereša Macuka izlaže u pulskom baru P14

Kratke priče u 12 slika
Kratke priče u 12 slika

Pula - grad fast foodova i trgovina plastičnom galanterijom. Ponekad, posebice zimi, izgleda kao da su kreativnost i gradski život stali, zamrli s papirima obloženim izlozima i praznim galerijama. No, ipak ispod uspavane površine pulsira život: oni pišu, slikaju, snimaju i ne gube entuzijazam - naši sugrađani čine grad živim.

Jedna od njih je i pulska slikarica i profesorica povijesti Sanja Pereša Macuka. Crta i slika od malih nogu, završila je Umjetničku školu u Puli i od tada, iako ju je životni put odnio u druge vode, slika i stvara u intimi svoga doma. Dosad je izlagala na brojnim skupnim izložbama, Grisiji i vodnjanskom Ex temporeu, a proteklog tjedna nastupila je prvi put i samostalno: ciklusom "Kratke priče" predstavila se u pulskom kafiću P14, koji odabirom umjetnika, poput nagrađivanog dizajnera Noela Šurana, postaje referentno mjesto za izložbe.

Serija od 12 slika malog formata, reljefne, grube teksture, u ljubičastoj, crnoj i sivoj boji tehnikom sublimira figurativu i simboliku.

Za svoj novi ciklus autorica kaže da nije za dnevne boravke, to je estetika ružnog ukomponirana u zaokruženu estetsku formu koja ponaosob može funkcionirati. Zašto baš "Kratke priče"? Sve je ubrzano, nema se vremena za duge priče i velika platna. I kao što su kratke priče zavladale u književnosti, tako ni slikarstvo više nema vremena baviti se minucioznim studijama i velikim platnima. Slika se brzo i u dahu, izražava se emocija. Komunicirati se više i ne pokušava.

Ovo je intimna ispovijest djevojčice koja je razbila sve svoje igračke, ogolila sebe i druge. Odbija biti lijepa i dekorativna. Lutkica izvan konteksta dječje sobe, kaže autorica, sablasna je. Zato je Sanjina lutkica ono što jest – gola, bespomoćna, krhka… Kao i lutkica razbijene ruke koja zasebno stoji u separeu P14. (L. BAGAR; snimio A. KANCELAR)

Koncert Maera za zatvaranje

Izložbu je moguće razgledati do subote, a zatvorit će se tog dana u 21 sat nastupom kantautora Maera i njegova pratećeg benda. Maer i ekipa će tom prilikom izvoditi pjesme s albuma "Neradni dan". (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter