Sanja Lovrencic u Hiži od besid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Može se živjeti od pisanja ukoliko se rade i prijevodi", rekla je književnica iz Zagreba Sanja Lovrencic na književnoj veceri u Hiži od besid u Pazinu što ju je organizirala pazinska Gradska knjižnica i citaonica.

Moderatori su bili novinar Glasa Istre Davor Šišovic i ravnateljica knjižnice Iva Ciceran, a Sanju Lovrencic su predstavili kao autoricu velikog i raznolikog opusa koja je pocela s pisanjem poezije 1987. te prvu zbirku objavila u vlastitoj naknadi. Za vrijeme Domovinskog rata puno je pisala za radio. Toj su samostalnoj umjetnici interesi vrlo šaroliki: piše djecje knjige i one za odrasle, scenarije, drame, ali i fantasy-romane.

"Svaka forma izaziva neku vrstu znatiželje. Forma povuce ideju. Izazov mi je drag i dragocjen", rekla je Lovrencic o raznovrsnosti svog stvaralaštva. Drage su joj i nagrade, ali one, kaže, nisu razlog za bavljenje pisanjem. U ožujku je dobila drugi put nagradu Grigor Vitez za "Noinu macku i druge igrokaze" cime je bila jako iznenadena jer ona je tu "samo priredivac".

Priznala je ovisnost o internetu pa je svako malo na "internet dijeti". Za sada je, kaže, uspješna u odolijevanju Facebooku. U vrijeme kada joj je bilo teško u životu pisala je Internet-dnevnik, ali samo za svoju dušu jer za to nitko nije znao. Smatra da je internet jako promijenio situaciju jer sada ima puno mogucnosti za objavljivanje.

Sin i ona su suvlasnici izdavacke kuce Mala zvona koja djeluje tek godinu dana i ima niz planova. Veseli je što je dobila stipendiju Ministarstva kulture za pisanje romana pa za to ima šest mjeseci vremena.

Iz svog bogatog opusa izdvojila je tri najdraža naslova, objasnila kako su nastali i procitala iz njih nekoliko ulomaka. "Dvostruki dnevnik žene sa zmajem", "Klizalište" i "Zlatna riba i istocni ariel" cine njen top-tri, pri cemu se uocava zanimljivost naslova njenih knjiga. Tako i naziv deterdženta za pranje rublja može postati dio naslova knjige.

Saznajemo i što se sve dogada kraljevni koja po pustinji vuce mrtvog zmaja, što sve prica brusac klizaljki s klizališta na Šalati ili u zbirci prica - koja je nastajala punih deset godina i dijelom je pisana za radio, dio su putnicki zapisi i dio s Internet-dnevnika - o opakoj zlatnoj ribi, a ne ribici, kao i o razlici izmedu istocnog i zapadnog ariela.

U sklopu višednevnog boravka u Pazinu Sanja Lovrencic se družila s pazinskim osnovcima, sutra ce gostovati u novigradskoj knjižnici, a za vikend ce biti gošca na 12. Istrakonu u Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter