Sanja Knežević kandidatkinja za dobrotvorku godine

Sanja Knežević (M. ANGELINI)
Sanja Knežević (M. ANGELINI)

Mlada Puljanka, 24-godišnja Sanja Knežević jedina je iz Istre, usto i najmlađa kandidatkinja za nagradu "Josipa Vancaš - dobrotvorka" koju organizira Zaklada Zamah. Dodjeljivanjem ove nagrade, Zaklada želi dati važnost doprinosu razvoja filantropije, dobrotvornog rada te djelovanja za opće dobro. Naziv nagrade inspiriran je djelom Josipe Vancaš, manje poznate dobrotvorke iz razdoblja Ilirskoga preporoda. Traže se stoga žene koje nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice. Nagradom se ženama želi pružiti podrška i pohvala za ono što čine.

Sasvim obična djevojka iz susjedstva

Preostalo je još petnaestak dana glasanja za dobrotvorku 2014., budući se glasanje traje do 10. prosinca, a proglašenje će biti 11. prosinca u zagrebačkom muzeju Mimara. Glasovanje je jednostavno, dovoljno je tek kliknuti na onu željenu od deset ovogodišnjih kandidatkinja na internetskoj stranici Zaklade. Na upit tko stoji iza njene nominacije, Sanja kaže kako je sretna što je imala čast surađivati s ljudima koji su u Hrvatskoj prepoznati kao izuzetni aktivisti. Oni su očito prepoznali njene dobrotvorne sklonosti, a nominirali su je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata koji je trenutno aktivan po pitanju referenduma o autocestama, Marko Rakar, predsjednik udruge "Vjetrenjača" te osnivač i vlasnik kolaborativnog bloga Pollitika.com., Elizabeta Smolčić , Ivona Gudelj te Mateja Grujić.

Zamoljena da se predstavi, djevojka nominirana za dobrotvorku godine odgovara da je tek jedna sasvim obična djevojka iz susjedstva.

- Imam 24 godine, apsolventica sam Hrvatskog jezika i književnosti u Puli, predsjednica udruge "Vrisak", članica društva mladih pjesnika "Dim" i bivša povjerenica građanske inicijative "Stegnite vi svoj remen bando lopovska". U slobodno vrijeme pišem, crtam i gledam u zvijezde. Slušam rock i volim sve što vole mladi, vedro odgovara naša sugovornica.

Glas digla u petom razredu

Sklonosti k borbi za pravdom kod Sanje su se pojavile doslovno od malih nogu, stoga je iza nje već bogato, desetogodišnje iskustvo u aktivizmu i humanitarnom radu. Poriv za dizanje glasa u ime pravde probudilo se u njoj još kao 11-godišnjoj djevojčici kad se kao svjedokinja fizičkog nasrtaja na školskog kolegu, u petom razredu, obratila pismenim putem dječjoj pravobraniteljici. Potom se kao maturantica, 2008. godine pridružuje građanskoj inicijativi "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" te biva jedna od troje glavnih organizatora prosvjeda koji su u Hrvatskoj 5. prosinca 2008. izvukli na ulice deset tisuća nezadovoljnih građana.

Samostalno, 1. lipnja 2009. godine vodi prosvjed na Markovom trgu gdje u predstavništvu Sabora i Vlade uručuje plaketu s logotipom fige s porukom "Građani RH vam vraćaju ono što ste im dali - FIGU". Potom u istom mjesecu organizira humanitarni koncert u pulskom Klubu Uljanik za Antona Živkovića, a novac od ulaznica "Vriskom protiv nasilja" bio je namijenjen akciji "Život za Zorana".

- Te sam godine započela s objavljivanjem članaka na stranici Pollitika.com, ujedno kao najmlađa sudionica u aktualnim političko-socijalnim temama. Nagrađena sam poveljom "Prijatelj pacijenta" za izuzetan doprinos u upozoravanju javnosti na probleme zdravstvenog sistema s kojima se suočavaju brojne oboljele osobe, kaže Sanja.

U listopadu Sanja piše dirljivo pismo svom tati nakon njegove iznenadne i prerane smrti. Pismo pod naslovom "Kada umreš više nisi branitelj" te snimku objavljenu u emisijama HRT-a Hrvatska uživo, Nedjeljom u 2 i 8. kat pročitalo je, pogledalo i podijelilo više od sto tisuća ljudi.

- Na rođendan Luke Ritza, 22. travnja 2011. godine organizirala sam, zajedno sa suradnicima, veliki projekt "Vriskom protiv nasilja" kada su u sedam hrvatskih gradova održani koncerti s ciljem osvješćivanja problema porasta nasilja među mladima. Središnja aktivnost svakog koncerta bila je "Minuta Vriska" koja je zamijenila tradicionalnu "minutu šutnje" i tako odala počast svim žrtvama. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter