Sanja Iveković u užem izboru za britansku nagradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetero suvremenih umjetnika iz osam zemalja svijeta uvršteno je u uži popis za prestižnu nagradu Artes Mundi, jednu od najznačajnijih britanskih nagrada koja se dodjeljuje suvremenim vizualnim umjetnicima, a među njima je i hrvatska konceptualna umjetnica Sanja Iveković.

Iveković je u uži izbor uvrštena među pristiglih 800 nominacija iz 70 zemalja, a kako se ističe na mrežnim stranicama nagrade, međunarodni kustoski žiri u sastavu Adam Budak (nezavisni kustos) i Sabine Schaschl (direktorica i kustosica Muzeja Haus Konstruktiv u Zuerichu) za finaliste nagrade Artes Mundi 6 odabrao je "superzvijezde" svjetske suvremene umjetnosti.

Pritom su posebno tražili "one umjetnike koji se u svojim radovima bave istraživanjem modernog čovjeka te komentiraju proživljeno iskustvo".

Ovogodišnji su finalisti još britanski umjetnički par Karen Mirza i Brad Butler čije područje umjetničkog djelovanja obuhvaća film, izvedbene umjetnosti, kustoske prakse i izdavaštvo.

Sanja Iveković, Izraelac Omer Fast te Nizozemac Renzo Martens, po mišljenju žirija, također koračaju istim putem, u svojim se radovima specifično bave zastupljenošću medija i medijskom manipulacijom, "istražujući virtualne prostore kojima obitavamo unutar vlastitog uma i u zajedničkom kulturnom prostoru".

Finalistima nagrade bit će upriličena izložba u Nacionalnom muzeju Walesa, koja se otvara 25. listopada 2014., a dobitniku će nagrada biti uručena na posebnoj svečanosti 22. siječnja 2015.

Fotografkinja i videoumjetnica Sanja Iveković (1949.) u svojim radovima koristi fotografiju, video, performanse, akcije i intervencije u urbanom prostoru kako bi prenijela poruke političkog otpora, feminističkog aktivizma i propitivanja pozicije umjetnika u kontekstu opće povijesti umjetnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter