Sanja Haas Sigurnoj kući Istra donirala 20 tisuća kuna

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U prostorijama Sigurne kuće Istre u petak je održan susret sa Sanjom Haas, donatoricom iz Bruxellesa, podrijetlom iz Pule koja je, zajedno s svojim prijateljima Sigurnoj kući Istra uplatila hvale vrijednu donaciju od 20 tisuća kuna. Uz Jadranku Černjul i Branku Žužić iz Sigurne kuće, susretu su prisustvovali predstavnici Istarske županije Valerio Drandić i Sonja Živolić Grozić.

- Moji prijatelji i ja smo tijekom jedne proslave, a mnogi od nas pomažu mnoge institucije u zemlji i svijetu, razmišljali o donacijama, i ja sam htjela da to bude Hrvatska, Istra. U konzultacijama s predstavnicima Istarske županije, odlučili smo da će donacija otići Sigurnoj kući Istra i znam da je otišla za pravu svrhu, rekla je Haas tijekom susreta, naglasivši da se nada da će ova donacija potaknuti i druge privatne osobe da doniraju i pomognu u radu. Černjul je pak, zahvalivši se na donaciji, kazala je da će im donacija itekako dobro doći te da će je iskoristiti za opremanje pet školaraca njihovih štićenica.

Također, rekla je da je jedna od kuhinja u skloništa u lošem stanju, pa će dio donacije potrošiti za kupnju novih uređaja. Inače, od početka djelovanja Sigurne kuće do kraja lipnja ove godine, zaprimljeno je ukupno 870 poziva žena žrtava obiteljskog nasilja, a pomoć je osigurana za 488 korisnica kroz sastanke psihosocijane, psihološke i pravne podrške. U tom je razdoblju u sigurne prostore smješteno 127 osoba (58 žena i 69) djece. Od rujna 2008. godine Sigurna kuća Istra ima osiguranu provedbu hitnog smještaja žena žrtava obiteljskog nasilja u akutnim situacijama koje se dogode izvan radnog vremena. Putem takvog, hitnog smještaja, do kraja lipnja ove godine, sklonjeno je 58 osoba (27 žena i 30 djece).

Sigurna kuća Istra prepoznaje važnost prevencije pa provodi niz aktivnosti u tom smjeru. Tako je održano 43 predstave forum kazališta "WTF?" u srednjim školama na kojima je sudjelovalo 1900 učenika i učenica, održano je 246 diskusijskih radionica "Tamna strana ljubavi" na temu nasilja u obitelji i u adolescentskim vezama te čitav niz drugih prevencijskih aktivnosti.

- Nažalost, obiteljsko nasilje eskalira, od 2001. godine do danas je ubijeno više od 230 žena u obitelji uglavnom od ruke svojih bračnih ili izvanbračnih partnera. Zabrinjavajuće je i to što je sve više ubojstava koje počine sinovi nad majkama i unuci nad bakama, rekla je Žužić, istaknuvši da uz najteža kaznena djela ubojstva, višestruko raste i broj pokušaja ubojstva u obitelji, kao što rastu i kaznena djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda opasnih po život.

- Najnovija tragedija u kojoj je majka u smrt povela dijete, a očigledno je da je pozadina bila obiteljsko nasilje i zlostavljanje, pa i prošlogodišnji slučaj kada je majka s 3-godišnjom djevojčicom skočila s nebodera, dovoljno govori, kazala je Žužić, dodajući da apelira stoga na obitelji da bolje osluhnu, vide i prijave nasilje i neka se obrate institucijama. 


Podijeli: Facebook Twiter