Sanitarna inspekcija: Nema straha od salmonele

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Nema straha od salmonele i raznih ljetnih "vragova" koji se usele u omiljene ljetne poslastice poput sladoleda i kolača. Sudeći prema analizi nema ni pesticida na voću i povrću koje se ljeti konzumira znatno više nego zimi.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u Ispostavi Rijeka, Odjel za Istru i primorje, od 1. lipnja do 31. srpnja uzimala je uzorke hrane, u svrhu ispitivanja zdravstvene ispravnosti.

Kako doznajemo, ukupno je uzeto 108 uzoraka, od čega je samo jedan neispravan - marmelada RASAF koja je potom povučena hrvatskog tržišta. Uzorci su analizirani prema temeljnim pravilnicima, a od 1. srpnja 2013. godine i uredbama EU. Sanitarna inspekcija analizirala je 6 uzoraka mesa i mesnih prerađevina (čevapčići, pljeskavice) na listeriu monocitogens i na salmonelu i svi uzorci sukladni su uredbama EU.

U obradi sanitaraca bilo je 30 uzoraka sladoleda i kolača, na kojima je ispitivano mikrobiološko zagađenje na patogene bakterije (salmonela, aerobne mezofilne bakterije enterobakterije), i svi uzorci sukladni uredbi EU.

Analizirani su i snack proizvodi koji su također ispravni, dječja hrana (kašice) također, a i 26 uzoraka svježeg  voća i povrća pokazalo je da je sve zdravstveno ispravno i u skladu s uredbama EU. Kod svježeg voća i povrća analize su rađene na  pesticide i teške metale (kadmij) i svi uzorci sukladni uredbama EU.

Od pet ispitanih uzoraka proizvoda od voća (marmelade, kompoti, džemovi), jedan uzorak marmelade bio je u neskladu zbog prevelike uporabe konzervansa sumpor dioksida, a riječ je o spomenutoj marmeladi. Na meti sanitaraca bila su i pića, točnije 13 uzoraka bezalkoholnih pića (sokovi, ledeni čaj), a analizirani su metali, olovo, kadmij, konzevansi i patogene bakterije i svi uzorci su sukladni Uredbama EU, kao i uzorci dodataka prehrani, uzorci začina (paprika, papar ), riblji proizvodi (konzerve, tuna sardina...) na histamin.

Ispitana su i četiri uzorka dodataka prehrani za sportaše, analizirani su konzervansi, hranjiva vrijednost, umjetna sladila te patogene bakterije i svi uzorci također su sukladni uredbama EU. (B. SAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter