Sanitarci dali uništiti 200 kg riba i školjki

Ilustracija iz arhive (A. T.)
Ilustracija iz arhive (A. T.)

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je u lipnju, srpnju i dijelu kolovoza pojačano nadzirala rad ugostiteljskih objekata, ribarnica i tržnica te je na području Istarske županije provedeno 268 inspekcijskih nadzora, a utvrđeno je 158 prekršaja. Riječ je uglavnom o manjim sanitarno-tehničkim i higijenskim nedostacima koji se otklanjaju za vrijeme rada objekta. No, ipak je bilo zatvoreno 20 ugostiteljskih objekata gdje se nedostatci nisu mogli odmah otkloniti, napominju u Ministarstvu.

Uništeno je 208 kila riba i školjki zbog nedostatka dokaza o sljedivosti hrane te 18 litara sokova, keksa i drugih proizvoda zbog isteka roka trajanja. Osim što je zabranjeno njeno stavljanje na tržište, hrana je, ističu u Ministarstvu, i "neškodljivo uklonjena".

U navedenom razdoblju uzeto je 50 uzoraka sladoleda i kolača i šest uzoraka mesnih prerađevina koji su analizirani u ovlaštenom laboratoriju. Njih devet nije ispunjavalo mikrobiološke kriterije.

Za utvrđene nesukladnosti izrečeno je i naplaćeno 175 mandatnih kazni. U Ministarstvu na koncu preporučuju građanima da pri visokim temperaturama kupuju hranu poznatog porijekla kod ovlaštenih proizvođača te da brinu o njenom adekvatnom čuvanju.

Ipak, u Istarskoj županiji ove sezone nije bilo nijednog slučaja masovnog trovanja hranom, kaže dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- U kolovozu treba biti osobito oprezan jer nakon dugog razdoblja visokih temperatura oprez pada, osobito u objektima u kojima se poslužuje hrana i gdje su ljudi iscrpljeni zbog visokih temperatura i povećanog obujma posla, kaže Skopljak.

- Pri obradi, pripremi i posluživanju hrane treba naročito voditi računa o pranju ruku, pribora i radnih površina. Posebno je osjetljiva hrana životinjskog podrijetla: meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, kao i slatkiši, posebno oni koji sadrže puno vode, šećera i bjelančevina. Namirnice koje u svom sastavu imaju vodu su pogodnije za razvoj virusa i bakterija, objašnjava dr. Skopljak. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter