Sanirat ce se zgrada u Marulicevoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prolazak pored zgrade u Marulicevoj 9, s koje su otpadali dijelovi fasade i ugrožavali prolaznike, ponovo je siguran. Skinuti su derutni dijelovi fasade te su suvlasnici poceli pripremati plan sanacije. Radovi ce biti otežani zbog ukrasa, vijenaca i balkona, ali i cinjenice da zgrada nije na podrucju zašticene urbanisticke cjeline grada pa ne može konkurirati za projekt "Dolcevita". Inace, zgrada je u prošlom stoljecu zasigurno bila ljepotica nasuprot Pattinaggia.

- I dalje cemo se obracati Gradu i tražiti njihovu pomoc s obzirom na to da se radi o specificnoj gradevini. Suvlasnika u zgradi ima malo, a sanacija je poprilicno velika. No, bez obzira na to, planiramo sljedece godine poceti obnovu fasade, koja ce se vrlo vjerojatno trebati odraditi u nekoliko faza. U prvom dijelu bit ce obuhvaceni balkoni, vijenci i ukrasi, a zatim i ostatak fasade, kaže Nerina Cinkopan, prokuristica upravitelja zgrade Eki-inženjeringa.

Kako se istice, najvažnije je da su skinuti dijelovi fasade koji su prijetili urušavanjem na nogostup i prometnicu. Srecom prilikom pada glave lava koji ukrašava podnožje balkona, a zatim i dijela armature s balkona nitko nije stradao. Razmišljalo se o rušenju balkona, no za to su potrebne dozvole nadležnih tijela, pa se od toga odustalo.

Zgrada u Marulicevoj samo je jedna od mnogih pulskih derutnih gradevina, ali buduci da suvlasnici ne mogu izdvojiti potrebna sredstva za renoviranje, grad ce i dalje biti u sivim tonovima. Vecina takvih zgrada nije ušla u gradski program sustavne obnove fasada i krovova jer se on odnosi samo na zašticenu povijesnu jezgru na potezu od Flanaticke do Kandlerove ulice te neke iznimke koje su oznacene kao kulturno dobro.


Podijeli: Facebook Twiter