Sanirane porečke gradske zidine

U popravljenim zidinama osvanuli su i otvori puškarnice (V. HABEREITER)
U popravljenim zidinama osvanuli su i otvori puškarnice (V. HABEREITER)

Nedavno je završena sanacija dijela zidina porečke starogradske jezgre na početku lungomarea, kojima je prijetilo urušavanje. Kako smo pisali prije pet mjeseci, dio zidina kraj lungomarea bio je ograđen željeznom ogradom kako bi se zaštitili prolaznici, ali smo iz gradske uprave tada dobili odgovor da je njihova sanacija stavljena na čekanje zbog nedostatka sredstava u gradskom proračunu.

Kutni dio gradskih obrambenih zidina već je neko vrijeme izgledao prilično nesigurno, a da je zid predstavljao opasnost za prolaznike svjedočile su i kamene kocke koje su ispale iz zida.

Gradonačelnik Edi Štifanić na susretu s novinarima krajem prošle godine najavio je kako će zidine uskoro biti sanirane i ovih je dana zahvat konačno priveden kraju.

U sklopu radova skinut je bršljan i dozidano je gdje nedostajalo kamenja, izvršeno je injektiranje i konstruktivna stabilizacija zida, te fugiranje u skladu s uputama konzervatorskog odjela iz Pule. Vraćena je i kamena ploča s natpisom koja se nalazila na zidinama, također napukla zbog narušavanja.

Pri sanaciji otvoreni su i davno zatvoreni prostori puškarnice, doznajemo iz gradskog odjela za komunalni sustav. Izvođač radova bio je Macuka iz Svetoga Petra u šumi, a zahvat je koštao oko 85 tisuća kuna plus PDV. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter