Sanirana pukotina na plinospremi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju je dovršena sanacija pukotine na plinospremi na lokaciji stare plinare, obitelji koje su bile evakuirane vratile su se domovima, a sve okolne prometnice su otvorene. Iducih tjedan dana ojacat ce se stijenka spremnika jer su uocena tri dodatna oslabljenja. Buduci da je rijec o postupku kojim se ne dovodi u opasnost sadržaj plinospreme, na lokaciji je preventivno zadržana tek jedna vatrogasna ekipa.

Posljednja tri dana na spremniku su vareni limovi na mjestima gdje su se unutarnjim habanjem stvorile pukotine. Korišten je dušik koji je prilikom varenja ubrizgavan u meduprostor plinospreme da bi se nedostatkom kisika osigurao siguran rad. Zatvaranje pukotina na spremniku pocelo je u petak navecer nakon što je iz njega tri dana curila voda koja je u kontaktu s gradskim plinom što se skladišti u plinospremi stvarala neugodan miris

Iako je situacija vec tada bila pod kontrolom, kako su tvrdili odgovorni, radi predostrožnosti se odustalo od potpunog vracanja evakuiranih obitelji u domove. One su se u nedjelju ujutro ipak vratile, no stanari kuca oko stare plinare su nezadovoljni. Prvenstveno, kažu, neodržavanjem gotovo stogodišnje plinospreme.

Uostalom, kako kaže Sanda Letonja-Marjanovic, spremnika je procurio u utorak, a obitelji su evakuirane tek u cetvrtak. Kako dalje navodi, do prije dvije godine na lokaciji je dežurao portir, a sada je osiguravaju kamere pa smatra da je opasnost od plinospreme posljednjih dana bila puno veca nego što su odgovorni prezentirali javnosti.

Stanovnici porucuju da ce, ukoliko se ne bude redovito održavala, plinosprema izbrisati s lica zemlje cijeli Molo Carbone, staru plinaru i dobar dio Nove Verude, da sjede na "buretu baruta" te pozivaju ekologe da utvrde koliko su toksicni hektolitri vode koji su iscurili iz spremnika.


Podijeli: Facebook Twiter