Saniran deponij iza brda Maklavun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Kanfanar nedavno je sanirala nelegalno odlagalište koje se nalazi iza brda i kamenoloma Maklavun, u neposrednoj blizini sela Matohanci, a na kojem se godinama odlagao uglavnom gradevinski materijal, kao i ostali krupni otpad.

- U sklopu ove sanacije, koja nas je koštala oko 60 tisuca kuna, odvezen je raznovrsni otpad. To je ucinila tvrtka ovlaštena za njegovo zbrinjavanje, a potom je cijeli potez ureden te su sada postavljeni kontejneri za selektivni prihvat smeca. Sve je spremno i za buduci legalni prihvat gradevinskog materijala. Ugovorena je izrada idejnog projekta za deponij inertnog otpada i u roku od oko mjesec dana ocekuje se lokacijska dozvola, rekao je kanfanarski nacelnik Sandro Jurman. Idejni projekt izraduje tvrtka Rex iz Poreca, a cijena mu je 37,5 tisuca kuna.



- Po ishodovanju lokacijske dozvole pocet ce rješavanje imovinskopravnih odnosa za zemljište na kojem ce se izgraditi deponij za inertni otpad, a ciji je vlasnik država, pojasnio je Jurman. Na taj je nacin napokon uspostavljen novi režim odlaganja, cime su nesavjesni gradani sprijeceni da na ovaj prostor dovoze otpad bez nadzora.

- Pristup odlagalištu više nije moguc. Kljuc ulaza u odlagalište može se dobiti u prostorijama Opcine ili u komunalnoj tvrtki Limska draga. Cilj je da se kontrolira dovoz otpada te da se on zbrinjava sukladno zakonu, rekao je Jurman.

Na podrucju Kontrade uredena su i dva ekološka otoka, s kontejnerima za papir, staklo i plastiku. Na Maklavunu se zbrinjava i namještaj pa je time zaokružena prva faza zbrinjavanja otpada za Kontradu.

- Opcina je pocela i sa sanacijom nekoliko manjih nelegalnih odlagališta otpada. Uredenje okoliša i savjesno zbrinjavanje otpada postavili smo si kao prioritet pa pozivamo gradane na suradnju jer je cista okolina svima nama zajednicki interes, zakljucio je Jurman.


Podijeli: Facebook Twiter