Saniraju se kriticne tocke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Pule Boris Miletic u petak je s Martinom Šajina, zamjenicom procelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, te Igorom Starim, direktorom Herculanee, obišao naselje Kapeleri, gdje se privodi kraju sanacija oborinske odvodnje.

Na navedenoj lokaciji izgradena je prometnica duga 175 metara s pripadajucom oborinskom odvodnjom od 230 metara i javnom rasvjetom u potezu od 250 metara, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,1 milijun kuna.

- Rijec je o složenom zahvatu u kojem smo, uz prometnicu, oborinsku odvodnju i rasvjetu, na sustav odvodnje spojili i zgrade, te vodu usmjerili u upojni bunar. Vjerujemo da više na lokaciji nece biti plavljenja kakva su zabilježena prilikom ekstremnih kiša posljednjih godina. Usto, lokacija je prometnicom spojena na Jeromelinu ulicu i Partizanski put, rekla je Šajina, koja je prezentirala i ostale radove kojima se saniraju najkriticnije tocke pulske oborinske odvodnje i lokacije na kojima su plavljenja najveca.

Tako su u tijeku radovi u Creskoj ulici na Velom Vrhu, gdje se, uz oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu i rekonstrukciju vodovodne i plinske mreže, s obiju strana prometnice grade nogostupi da bi se povecala sigurnost pješaka i školaraca. Radovi su u tijeku i na Šuridi u Štinjanu, gdje se izgraduje 300-tinjak metara oborinske odvodnje na još jednoj najkriticnijoj pulskoj tocki plavljenja, a okoncano je i proširenje protocnosti oborinske odvodnje uokolo Doma sportova "Mate Parlov".

Kako je istaknula Šajina, u tijeku je finalizacija pripreme za izgradnju kanala Dolinka - more, kojim bi se velike kolicine vode iz Valdebeka usmjerile u more te smanjilo opterecenje u gradu i veliki problem oborinskih voda u Valdebeku.

Direktor Herculanee Igor Stari je pak izvijestio o ljetnom cišcenju 1,5 kilometara kanala Pragrande i 3.500 pulskih slivnika da bi se poboljšala protocnost otjecanja vode uoci najavljenih kiša. Usto je najavio da ce se kroz Jadranski projekt II. tijekom 2013./'14. realizirati projekt izgradnje fekalnog i oborinskog sustava aerodromskog kolektora, od zracne luke do ulaza u grad, a na jednak nacin krenut ce se i u rekonstrukciju kanala Pragrande, cime bi se kanalizacijski sustav Pule objedinio i riješio sve kljucne probleme.

- Iako na Kapelerima, u Šuridi i Creskoj ulici našim akcijama otklanjamo probleme oborinske odvodnje, najkvalitetnije rješenje za Veli Vrh bit ce rekonstrukcija Vodnjanske ceste. Tražili smo da se u projekt, koji vode Hrvatske ceste, ugradi i izgradnja kanalizacijskog kolektora, što je i prihvaceno, pa ce se tim projektom uvelike poboljšati odvodnja oborinskih voda u ovom naselju, rekla je Šajina.


Podijeli: Facebook Twiter