Sanira se zgrada bujske Osnovne škole

Velika staklena stijena zamijenjena je novom i sigurnom
Velika staklena stijena zamijenjena je novom i sigurnom

Odavno je već bilo krajnje vrijeme za obnovu i rekonstrukciju zgrade bujske Osnovne škole Mate Balote. Međutim, uvijek je nedostajalo sredstava, pa su se tražila parcijalna rješenja. Zgrada je primila prve učenike 1975. godine i do danas se uvijek nekako krpalo postojeće stanje. Mijenjali su se vanjski drveni prozori tamo gdje je bilo najkritičnije ili po djecu najopasnije, povremeno su se krpale i rupe na ravnom krovu. Ali, nikada temeljitije. Prije tri godine propao je i pokušaj iz programa javno-privatnog partnerstva, da bi se konačno ipak nedavno krenulo u konkretnije poslove… 

Rupe zatvarali pur-pjenom

Ovih je dana vanjska drvena stolarija djelomično zamijenjena modernijom i energetski učinkovitijom metalno - plastičnom, čime će se postojeće neodrživo stanje ipak sanirati. Godinama su kućni majstori zatvarali rupe pur - pjenom i drugim sredstvima, prozori su bili zakivani od straha da ne padnu na učenike, a dugo već stoji ocjena da je opće stanje školskog objekta nezadovoljavajuće. Već dugo zgrada ne zadovoljava pedagoške standarde, pa je temeljita rekonstrukcija zgrade jedino rješenje. Kako bi se postojeće stanje donekle ublažilo, Istarska županija je izdvojila 1,8 milijun kuna za izmjenu stolarije, te do kraja godine i sanaciju ravnih krovova. Zgrada škole je izgrađena tako da nema jedan krov, već su dijelovi školske zgrade povezani na tri etaže, prema položaju strmog terena, s više odvojenih ravnih krovova. Nekada je to bilo moderno arhitektonsko rješenje, ali ne za školstvo, što se već davno osjetilo s obzirom na kronični nedostatak sredstava za redovito održavanje takvih krovova.

Jasno je svima da za gradnju nove školske zgrade nema sredstava pa će se ići na rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta.

- Istarska županija je nastavila s izradom projektne dokumentacije, pribavljeni su svi potrebni papiri, među kojima i građevinska dozvola. Prema tom planu predviđena je dogradnja škole u ulaznoj i najnižoj etaži, u nastavku škole ispod sportske dvorane, čime bi se zadovoljio pedagoški standard. Planirana je dogradnja kuhinje i blagovaonice, koju škola nije imala, te učionice predmetne nastave, kaže ravnateljica OŠ Mate Balote Rosana Jović.

 Nakon rekonstrukcije, dogradnje i obnove, škola će imati na raspolaganju četiri učionice za razrednu nastavu i devet učionica za predmetnu nastavu s kabinetima, te društvene prostore, prostore za organizaciju i koordinaciju rada škole, gospodarske i ostale prostorije uz postojeću školsku sportsku dvoranu. Bit će omogućen pristup osobama s invaliditetom, planirano je postavljanje vanjskog lifta i omogućena sigurna evakuacija učenika i osoblja u slučaju potrebe. Dogradnjom bi se površina škole povećala na 2.683 četvornih metara potrebnih za rad škole s 12 razrednih odjela u jednoj smjeni, prema sadašnjem pedagoškom standardu, što je povećanje za oko 800 četvornih metara ukupnog prostora.

Za kompletnu sanaciju, energetsku obnovu, rekonstrukciju i dogradnju potrebno je oko 30 milijuna kuna, pa Istarska županija kao osnivač škole razmatra više mogućih izvora financiranja gradnje. 

Pogled prema EU fondovima

Naravno, kao i u drugim sličnim slučajevima pogledi su usmjereni ka nacionalnim i europskim fondovima. Stoga je neizvjesno kada će taj posao početi, a predviđeno je da traje 18 mjeseci. Do tada će se učenici i učitelji snalaziti u sadašnjim uvjetima koji će ipak biti poboljšani postavljanjem novih prozora i sanacijom ravnih krovova. Do useljenja u nove i obnovljene postojeće prostore, škola će organizirati rad snalazeći se na sve načine… I sada je knjižnica smještena u prostorijama sportske dvorane, kuhinja je u drugoj zgradi pa se marenda dovozi, a djeca kao i svih godina marendaju u velikom ulaznom holu… Ipak, s novim prozorima bit će ugodnije, čekajući nove vijesti o osiguranju sredstava za veće poslove. Za vrijeme radova učenici i njihovi učitelji će jednu školsku godinu, možda i više, morati provesti i raditi u nekim drugim prostorima, za što već ima nekih rješenja. (Luka JELVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter