Šangaj: Zbog onečišćenja zraka kasnili letovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine letova kreću sa zakašnjenjem ili su pak otkazani u petak u zračnoj luci kineske trgovačke metropole Šangaja zbog smoga i rekordnog onečišćenja zraka, a vlasti su proglasile najviši stupanj opasnosti za zdravlje.

Onečišćenje zraka i poremećaji u zračnom prometu koje je izazvalo događaju se u jeku nastojanja Kine da do 2020. godine pretvori Šangaj u globalno središte na razini Londona, New Yorka ili Hong Konga.

Šangajske su gradske vlasti u petak poslije podne proglasile najviši stupanj opasnosti po zdravlje, nakon što je onečišćenje zraka u gradu doseglo razinu između 23 i 31 put višu od one koju međunarodne zdravstvene ustanove smatraju podnošljivom.

Ovo je prvi slučaj nakon što je u travnju uspostavljen novi sustav upozorenja kojim vlasti pozivaju stanovnike da ostanu u kući, a tvornice da prekinu ili smanje proizvodnju.

Po informacijama s internetske stranice šangajske međunarodne zračne luke Pudong, najveći broj letova krenuo je sa zakašnjenjem. Pudong je 2011. bio treća zračna luka na svijetu po količini teretnog prometa, objavila je udruga Airports Council International.

Teško onečišćenje zraka natjeralo je u četvrtak škole u najmanje dva grada na istoku Kine da odustanu od aktivnosti na otvorenome. I u Šangaju su u petak neke škole zabranile aktivnosti na otvorenome.

Pojava neuobičajeno štetnog smoga ima nekoliko uzroka, među kojima su industrijsko onečišćenje i ispušni plinovi iz automobila u uvjetima hladnoće i nedostatka vjetra, izjavio je Xu Bin, profesor na šangajskom sveučilištu Tongji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter