Sandro Vešligaj priredio čaroban glazbeni ugođaj

Sandro Vešligaj (Arhiva)
Sandro Vešligaj (Arhiva)

Vrlo kvalitetan koncert klasične glazbe održan je sinoć u pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Nastupili su Sandro Vešligaj, klavir i njegov gost David Kumapre, klarinet.

Vešligaj je solistički klavirski recital održao prije točno godinu dana u velikoj dvorani pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i oduševio publiku, a oduševljenje publike, sastavljene u velikoj većini od dobrih poznavatelja glazbe, u ponedjeljak je bilo još veće jer je Vešligaj naprosto briljirao te pokazao da je iz nastupa u nastup sve bolji, pripremljeniji i nadahnutiji.

Sinoć je odabrao zanimljivu šetnju kroz partiture glazbenih velikana koji su ispisali najljepše skladbe u povijesti glazbe, i koje omogućavaju interpretu da se izrazi na najbolji mogući način, da pokaže cjelokupno tehničko umijeće i znanje.

Koncert je počeo tehničkim zahtjevnim Bachovim "Preludijem i fugom u h-molu", gdje posebno dolazi do izražaja osjećaj za ritam i dinamiku, a Mozartove "Varijacije na Paisellovu temu Salve tu, domine" posebno su bile usredotočene na bogat kontrapunkt te na raskošnu dinamiku, koji je Vešligaj vrlo dobro dočarao - tehnički besprijekorno, uigrano i vrlo precizno i sigurno.

Nije nedostajalo niti skladatelja iz doba romantizma, kao što su Liszt i Chopin, gdje je Vešligaj bio posebno nadahnut, a razigrana melodijska linija ovih kompozicija omogućila je posjetiteljima trenutke iznimnog glazbenog užitka. Tehnička je uvježbanost bila posebno vidljiva kod Lisztove "Transcendentalne etide br. 7. - Eroica", a vrlo strastveno je bio i izvođenje Chopinove "Etide op. 25 br. 10 u h-molu", kao i Lisztove "Mađarske rapsodije".

Vešligaj i njegov gost David Kumpare bili su vrlo uigrani, sugestivni, nadahnuti i strastveni u interpretaciji Bernsteinove "Sonate za klarinet i klavir", donoseći iznimno osebujan, bogat, slikovit i gotovo pa opipljiv dijalog dvaju instrumenata.

Akteri koncerta ispraćeni su dugotrajnim aplauzima oduševljene publike, no nisu održali bis. Međutim, posjetiteljima su pružili čarobni glazbeni ugođaj i zadovoljstvo da su se, unatoč iznimno lošem vremenu, odvažili prisustvovati koncertu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter