Sandra Sandrić - najpatronažna sestra u Hrvatskoj

Nagradu doživljavam kao priznanje svim patronažnim sestrama, Sandra Sandrić (M. ANGELINI)
Nagradu doživljavam kao priznanje svim patronažnim sestrama, Sandra Sandrić (M. ANGELINI)

Najbolja patronažna sestra u Hrvatskoj je Sandra Sandrić iz rovinjskog Doma zdravlja, ocijenile su mlade mame. U sklopu projekta pod nazivom "Moja mala sovica" koju je inicirala Hrvatska udruga patronažnih sestara korisnici usluga imali su priliku ocijeniti rad svojih patronažnih sestara.

Na temelju njihovih pisama upravni odbor projekta izabrao je najpatronažnu sestru za 2012. godinu. Nagrada je početkom prosinca uručena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a sa Sandrić razgovarali smo kod ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančića koji joj je čestitao uz prigodan dar.

- Nagradu doživljavam kao priznanje svim patronažnim sestrama koje sa zadovoljstvom obavljaju svoj posao, veli Sandrić koja kao medicinska sestra radi već 22 godine, prvo na hitnom traktu u Rovinju, a zatim 15 godina u patronaži.

Govoreći o svom radu s mladim roditeljima veli da je najpotrebnije pružiti im potporu u dojenju i općenito snalaženju u ulozi roditeljstva. Pritom su važne komunikacijske vještine medicinske sestre, kao i širok dijapazon stručnog znanja.

- Današnje mlade majke imaju pristup mnogim informacijama i zato ih treba usmjeravati u pravom smjeru. Također, zahtijevaju više stručne pomoći nego prije desetak godina, veli ona.

Kad mame dođu iz rodilišta kući, postavljaju tisuću pitanja. Je li gladno? Zašto spava? Zašto ne spava? Koliko puta ga nahraniti, previti?

- Svako je novorođenče potrebno posjetiti najmanje tri puta, ali brinemo se i o populaciji ostale male djece prema potrebama i na zahtjev korisnika ili liječnika. Posao patronažne službe nije samo zdravstvena skrb novorođenčadi, babinjača i potpora obitelji, već i skrb za kronične i druge odrasle bolesnike, kaže Sandrić koja vodi i grupu potpore dojenja, koja se bavi raznolikim temama. (Jasna ORLIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter