Sandra Perković osvojila olimpijsko zlato!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sandra Perković nova je olimpijska pobjednica u bacanju diska. Duljinom od 69,11 metara, što je ujedno i novi hrvatski rekord, Sandra je "pomela" konkurenciju i osvojila 19. hrvatsku medalju na Ljetnim olimpijskim igrama, četvrtu zlatnu nakon dvije do koje su stigli rukometaši i jedne koja je u dizanju utega pripala Nikolaju Pešalovu.

U trenutno najjačoj svjetskoj konkurenciji, Sandra je nadjačala olimpijsku pobjednicu iz Pekinga, Amerikanku Stephanie Trafton Brown, te dvije posljednje svjetske prvakinje, Kineskinju Li Yanfeng (Daegu - 2011) i Australku Dani Samuels (Berlin - 2009). Na putu do zlata nisu je omele ni vlasnica najboljeg ovogodišnjeg rezultata, Ruskinja Darija Piščalnikova, kao ni najveća konkurentica na mitinzima i europskom prvenstvu, Njemica Nadine Mueller.

Sandra je na zaletište izišla kao deseta bacačica i njezin je disk doletio do 64,58 metara, čime je nakon prve serije zasjela na treću poziciju. Povela je Mueller s duljinom od 65,71 metara, dok je druga bila Piščalnikova s rezultatom 65,19. U drugoj seriji je Li Yanfeng, nakon prestupa u prvoj seriji, bacila disk do 67,72 i probila se na prvo mjesto. Odmah iza nje u bacalište je ušla Kubanka Yarelys Barrios i "zavitlala" disk do 66,38 te se probila na drugu poziciju. Takvim raspletom Sandra je bila potisnuta na petu poziciju, no 22-godišnja Zagrepčanka prihvatila je rukavicu izazova i hitnula disk koji je prizemljio na 68,11, dovoljno za preuzimanje vodstva nakon druge serije.

Treća serija označila je kraj za Samuels, jedinu atletičarku koja je ove godine, na mitingu u Parizu, pobijedila Sandru. Tri loša hica, od kojih je najdulji bio 60,40, donijela su joj 11. mjesto bez mogućnosti bacanja u tri dodatne serije u kojima će nastupati osam najboljih bacačica. Sandrine glavne konkurentice u trećoj seriji nisu poboljšale svoj najbolji hitac, no to je nije omelo da ona baci 69,11, točno metar dulje nego u drugoj seriji i novi hrvatski rekord, čime je samo potvrdila vodstvo.

U četvrtu je seriju preostalih osam bacačica krenulo od najslabije prema najboljoj i Piščalnikova je hicem od 66, s petog skočila na treću poziciju. Sandrin je disk otišao malo udesno i stoga je dvostruka europska prvakinja prestupila, nezadovoljna duljinom. Ruskinja je i u petoj seriji nastavila popravljati svoju duljinu, ovaj je put njen disk doletio do 67,56, što je bilo dovoljno za preuzimanje druge pozicije. Sandra je u petoj seriji bacila 66,96. (I. CEROVAC, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter