Sandoval u Lisinskom – koncert za pamćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanska jazz legenda Arturo Sandoval, trubač, pijanist i kompozitor svjetskoga glasa, gostovao je u utorak navečer u Zagrebu gdje je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sa svojim pratećim ansamblom izveo spektakularan bigbandovski program jazz standarda u kojima spaja latino-jazz i afrokubansku glazbu.

Riječ je uglavnom o materijalu s njegova posljednjeg albuma "Dear Diz (Every Day I Think Of You)", posvećenome legendi jazza Dizzyju Gillespieju, Sandovalovu životnom idolu i mentoru.

Sandoval je na tom albumu okupio tim vrhunskih glazbenika, a album je na prošlomjesečnoj 55. dodjeli nagrada Grammy u Los Angelesu osvojio nagradu u kategoriji najboljeg albuma velikog jazz ansambla.

Trubačkog virtuoza zagrebačka je publika dočekala snažnim ovacijama, a Sandoval je već od prvih taktova pokazao nevjerojatan raspon svoje trube i sviračko majstorstvo. Svoj najnoviji "bebop groove" repertoar predstavio je s nevjerojatnom strašću, a u jednom je trenutku čak sišao među publiku i prošetao Lisinskim.

Izvanredne tehničke mogućnosti pokazao je i na klaviru, izvevši desetominutni solo nakon kojega je uslijedila eksplozija zvukova, dok je najmirniji trenutak koncerta bila prekrasna balada "Every Day I Think Of You", naslovna skladba s albuma, oda ljubavi i prijateljstva slavnome Dizzyju Gillespieju s kojim ga je vezalo cjeloživotno prijateljstvo.

Sandoval je u SAD prebjegao 1990., dok se s Gillespiejem nalazio na turneji u Španjolskoj. Godine 1999. postao je američki državljanin.

Izvrstan zabavljač oduševio je glasovnim improvizacijama zvukova instrumenata, svojim je komentarima pokazao da zna biti i duhovit, a izveo je i neke glazbene standarde, pa čak i temu iz "Koncerta Aranjuez za gitaru i orkestar" Španjolca Joaquina Rodriga.

Virtuoznost je pokazao i njegov prateći sastav, što je zagrebačka publika prepoznala te nagradila ovacijama i pljeskom, zauzvrat dobivši zaista spektakl za pamćenje.

Sandovalu to nije prvo gostovanje u Lisinskom, u kojemu je već nastupao 1987. prilikom posjeta Zagrebu u sklopu Jazz Faira, kada je također nastupio u klubu Kulušić.

Večerašnji je koncert uveličao i jedan poseban događaj – svestranom je umjetniku uručena nagrada Porin "Special Merit Award" za posebna postignuća u glazbi. Nagradu mu je u ime hrvatskih glazbenika i glazbene javnosti uručio poznati hrvatski jazz pijanist i skladatelj Neven Frangeš, ujedno i član Upravnog odbora Porina, kojega sa Sandovalom veže dugogodišnje poznanstvo.

- To je doista divno, cijenim tu nagradu. To je privilegij i čast, obećavam da će ova statua naći posebno mjesto u mojoj kući, kazao je Sandoval primivši Porina.

Nakon koncerta zvuci latino-jazza nastavili su se u predvorju velike dvorane Lisinskog nastupom hrvatske latino skupine Cubismo.

Smatran jednim od najdinamičnijih jazz glazbenika nešeg doba, Sandoval (1949.) je iznimno cijenjen i kao klasičar, pijanist i skladatelj koji je ostvario uspješnu karijeru i u mainstream vodama – nastupao je s brojnim pop zvijezdama današnjice kao što su Alicia Keys, Celine Dion i Justin Timberlake.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim devet nagrada Grammy, za koje je bio čak sedamnaest puta nominiran, šest Billboardovih nagrada te nagrade Emmy za skladateljski rad na filmu temeljenu na njegovom životu "Priča o Arturu Sandovalu", u kojemu ga je utjelovio Andy Garcia. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter