Sandi Mužina u trk natjerao mlade Rovinjce

Na cilj u Rovinju sa Mužinom je utrčalo i mnoštvo djece (Neven LAZAREVIĆ)
Na cilj u Rovinju sa Mužinom je utrčalo i mnoštvo djece (Neven LAZAREVIĆ)

"Tečimo svi za Fumu", najpoželjnija je zlatna medalja koja se ove godine i to prvi put za blagdan svete Eufemije mogla pribaviti isključivo radom svojih nogu i tjelesne snage. Naime, ta je poruka bila ispisana na zlatnim i pobjedničkim medaljama, koje su dobili svi sudionici trčanja dijela trase duge 35 kilometara - od pulskog Velog Vrha do rovinjskog Multimedijalnog centra.

Slučajni početak

Naime, slogan "Tečimo svi za Fumu", osmislio je i među mlađahne trkače inaugurirao poznati rovinjski maratonac, Sandi Mužina. U čast Dana grada i blagdana svete Eufemije i s tim u svezi sportske manifestacije "Od punte do punte morem i kopnom", trči punih petnaest godina. Za sebe skromno veli da je trčati počeo slučajno. Prvo, iz potrebe za rekreacijom i zabavom a danas mu je to stil života i svojevrsna potreba bez koje gotovo da ne prođe ni dan. Na pitanje zašto trči, riječi teško pronalazi kojima bi opisao tu strast. Najčešće upotrebljava riječ potreba pa u šali i na moje insistiranje objašnjava - tečem iz istih razloga zbog kojih je tekao i Forrest Gump.

No, ono zbog čega se rovinjski Forrest Gump i našao u novinama jest činjenica da je ove godine s njim u Rovinj i na cilj utrčalo puno mališana, među kojima i dva petogodišnja brata koji su se držeći ruke, trkačima pridružili u posljednjoj dionici od petstotinjak metara - od Trga maršala Tita do MMC-a. Zadovoljstvo i iskrenu sreću zbog brojnosti trkača Maružin nije mogao sakriti, pa ne čudi ni njegova izjava u kojoj kaže da je ovo njegov najveći i najljepši sportski uspjeh, ali i duševna hrana za ljubljanski maraton koji mu predstoji koncem listopada.

Krenuli i roditelji

Dakle, uz Sandija Mužinu i članove Društva osoba s invaliditetom koji u kompaniji sa svojom predsjednicom Mirjanom Kmačić Pellizzer, posljednjih sedam, osam godina trče/hodaju/ šeću posljednje dionice s rovinjskim maratoncem, ove im se godine  pridružilo i oko šezdeset mladih ljudi, mahom osnovaca. U njihovom je društvu bila i jedanaestogodišnja Petra Mužina, kojoj je ova utrka "nogu uz nogu" s tatom bila čarobna i posebna, posebno stoga što se njen stariji brat Luka, koji je i trkač baš kao i tata, ove godine pridružio malobrojnim plivačima koji su isplivali trasu dugu 5.500 metara rovinjskog priobalja.

Kako doznajemo od Sandija Mužine, već slijedeće godine slijedi  ne samo brojčano pojačanje sudionika, već i ono "starosno". Nakon što su roditelji vidjeli ozarena lica svojih potomaka, a na mnogim vratovima ovješene i prve zlatne medalje, odluka je pala "Tećimo svi za Fumu" i mali i veliki. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter