Sandi Blagonić: Od Vlaha do Hrvata

Sandi Blagonić (Arhiva Glasa Istre/Slaven RADOLOVIĆ)
Sandi Blagonić (Arhiva Glasa Istre/Slaven RADOLOVIĆ)

Zagrebačka naklada Jesenski i Turk upravo je objavila novu publicističku knjigu pazinskog etnologa Sandija Blagonića "Od Vlaha do Hrvata", s podnaslovom "Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijacijski procesi u Istri".

Blagonić u ovoj knjizi tematizira subetničke identitete koji su se u Istri razvijali kroz stoljeća mletačko-austrijske podjele istarskog poluotoka, i prati ih sve do 19. stoljeća kada se oni počinju rastakati zajedno s tradicionalnom agrarnom strukturom, preko 20. stoljeća kada u doba snažnije nacionalne identifikacije te prevlasti pismene nad usmenom kulturom subetnički identiteti ulaze u 21. stoljeće kao "sve tiši odjeci jednog iščezlog svijeta".

Analizom obilne literature i terenskim istraživanjima Blagonić je "pročešljao" oblike pojavnosti i značenja pojmova kao što su Vlahi, Bezaki, Kraljevci, Bazgoni, Fućki, Ćići, i drugi slični sačuvani u kolektivnom sjećanju ili starim zapisima, kao i stereotipe povezane s tim pojmovima, i naposljetku procese koji su doveli do modernijih koncepcija istrijanstva i hrvatstva.

Etnolog i kulturni antropolog Sandi Blagonić inače je zaposlen u pulskoj područnoj jedinici riječkog Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, a "Od Vlaha do Hrvata" mu je četvrta objavljena knjiga. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter