Sanaderu ukinuta presuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Ustavnog suda kojom se ukida prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog MOL-a, potvrda je da nema urote protiv MOL-a, istaknuo je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"To je samo potvrda onoga što stalno ističemo, a to je da u Hrvatskoj ne postoji nikakva urota protiv MOL-a. Mi prema planu nastavljamo s arbitražnim postupkom koji posreduje u sporu hrvatske države i MOL-a", izjavio je Vrdoljak za Hinu.

Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Ta odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je pored ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju Fimi media.

Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina.

U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer "Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan".

"Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter