Sanaderu skinut imunitet za aferu Ina-MOL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je odobrilo USKOK-ov zahtjev i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinulo zastupnicki imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a da bi toj madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini.

Iako je MIP odluku donio jednoglasno, tome je, kao i u ranijim slucajevima, prethodila 20-minutna žestoka rasprava izmedu clanova SDP-a i HDZ-a.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da iz optužnice protiv Sanadera proizlazi da je DORH "Predsjedništvo HDZ-a i Vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vodenje države jer ispada da ih je Sanader sve hipnotizirao i da uopce nisu imali svoje mišljenje".

No, dodao je, Ivan Šuker i Marina Matulovic Dropulic "nisu bili toliko hipnotizirani" vec su postavili neka pitanja pa se, kazao je, zanimljivo priupitati što je tada mislila Jadranka Kosor, koja je 2009. takoder bila na sjednici Predsjedništva kada s raspravljalo o izmjenama ugovora s MOL-om.

"Sigurno je mislila 'necete vi meni ovako' i odmah kad je dobila priliku smijenila je to dvoje iz Vlade", kazao je Bauk.

Ocijenio je i da USKOK-ova optužnica pokazuje opravdanost stava SDP-a i HNS-a kada su lani na istražnom povjerenstvu za Inu dali izdvojeno mišljenje, suprotno onom HDZ-a i HSS-a da oko izmjena dionicarskog ugovora izmedu Ine i MOL-a 2009. nije bilo ništa sporno.

"S obzirom da iz navoda optužnice ispada da je Damir Polancec govorio istinu i da suraduje u borbi protiv korupcije, hoce li on biti rehabilitiran i vracen u HDZ, a iz njega izbaceni neki drugi", upitao je HDZ-ovce. 

Predsjednik MIP-a Damir Sesvecan (HDZ) Baukove je navode ocijenio podmetanjima i insinuacijama, podsjetivši na jucerašnju poruku SDP-ova celnika Zorana Milanovica da ce se njegova stranka kloniti prljave kampanje. "No, kolega Bauk iz sjednice u sjednicu to cini i koristi svaku priliku da oblati HDZ i njegovu predsjednicu Jadranku Kosor", kazao je Sesvecan.


Podijeli: Facebook Twiter