Sanaderu produženje pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira na to kako ce se na novom saslušanju pred istražnim sucem u Salzburgu u ponedjeljak izjasniti o svom izrucenju Hrvatskoj, bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu bit ce produžen ekstradicijski pritvor, protivio se izrucenju ili ne.

U ponedjeljak mu istjece pritvor, a odluku o produženju donijet ce Pokrajinski sud u Salzburgu na zatvorenoj sjednici. Do tada bi Sanader trebao izvijestiti sud o svojoj odluci o izrucenju, a sve informacije ukazuju na to da ce se bivši premijer protiviti skorom povratku u Hrvatsku.

Samo Sanaderov pozitivan odgovor na hrvatski zahtjev podrazumijeva njegov povratak u zemlju u roku od dva do tri tjedna. U tom bi slucaju pristao i na mogucnost da mu se u Hrvatskoj sudi i u drugim predmetima, a ne samo u onom zbog kojeg je izrucen.

Sve ostalo Sanaderovo izrucenje odgada na duži rok zbog kompliciranog ekstradicijskog postupka u Austriji i mnoštva mogucnosti što ga austrijsko pravosude pruža tražiteljima azila u toj zemlji. Prve korake u tom smjeru Sanader je vec napravio, optuživši na nedavnom javnom saslušanju pred koruškim istražnim povjerenstvom hrvatske vlasti da protiv njega vode "prljavu politicku kampanju".

Dodatni argument pružila mu je nedavna nespretna policijska intervencija nad njegovom suprugom Mirjanom i kceri Brunom pred obiteljskom vilom u Zagrebu, što ce Sanader vjerojatno spomenuti pred austrijskim istražnim sucem te zatražiti zaštitu svoje obitelji u Zagrebu. Hrvatska policija tvrdi da samo provodi nalog istražnog suca da iz kuce ne bi nestale vrijedne umjetnine i predmeti.


Podijeli: Facebook Twiter