Sanaderu ostaje premijerska placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavnom predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu država ce iducih šest mjeseci davati 22,5 tisuca kuna, koliko mu je iznosila premijerska placa, te još pola godine 50 posto od tog iznosa, premda se može vratiti u Sabor na zastupnicku, istina, manju placu ili otici u mirovinu, s obzirom da ispunjava sve uvjete.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks potvrdio je jucer novinarima da ce Sanader podnijeti zahtjev za ostvarivanje šest plus šest naknade, koja je zamišljena da bi bivši dužnosnici imali vremena pronaci novo radno mjesto.

- Izravno sam Sanadera pitao hoce li koristiti to svoje zakonsko pravo i on mi je potvrdno odgovorio, izjavio je Šeks, koji u tome ne vidi ništa problematicno.

No, oporba smatra da bi, u slucaju da se Sanaderu odobri taj zahtjev, bio prekršen Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika, jer dugogodišnji voda HDZ-a zadovoljava sve uvjete za odlazak u povlaštenu mirovinu.

- Zakon propisuje da pravo na naknadu pune place imaju samo oni dužnosnici koji se nakon isteka mandata nadu na ulici. Zakonodavac im je htio dati predah dok se ne zaposle. Oni koji po isteku mandata imaju uvjete za mirovinu nemaju pravo na naknadu. HDZ zbog Sanadera ne da malo rasteže zakon, on ga lomi, komentirala je SDP-ovka Ingrid Anticevic Marinovic.

- Sanader se može negdje zaposliti ili ici u mirovinu. Kad zatraži naknadu šest plus šest nadležna služba u Vladi trebala bi mu odbiti taj zahtjev, uvjeren je nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Šeks, medutim, tvrdi da je kljuc u zastupnickom mandatu što ga je Sanader odlucio aktivirati i odmah, iz osobnih razloga, zamrznuti.

Tako ce, dakle, Sanader, na osnovu zastupnickog mandata i dalje primati premijersku placu, a istodobno ce Željana Kalaš, koja ga mijenja u Saboru, takoder dobivati placu iz državnog proracuna. Naizgled apsurdno, no Šeks lakonski zakljucuje - takav je zakon.


Podijeli: Facebook Twiter