Sanaderu odgođeno suđenje za Planinsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zatražili su odgodu suđenja u slučaju Planinska zbog zauzetosti oko pisanja žalbe na prvu presudu u aferi Hypo i Ina-Mol kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Sutkinja Jasna Smiljanić, koja na zagrebačkom Županijskom sudu vodi suđenje u slučaju Planinska, kazala je da je od Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića u ponedjeljak dobila dopis u kojoj obavještavaju sud da su primili obrazloženje prve presude bivšem premijeru. Budući da se radi o opsežnoj presudi koju je sudac Ivan Turudić obrazložio na više od 200 stranica obrana je tražila odgodu kako bi imala vremena u zakonom predviđenom roku sastaviti žalbu. Tom je presudom Sanader nepravomoćno kažnjen s 10 godina zatvora zbog optužbi da je za 10 milijuna eura mita, koje je navodno dogovorio s direktorom Mola Szoltom Hernadijem, mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Osim toga proglašen je krivim i za ratno profiterstvo jer je od austrijske Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren 1995.

Suđenje u slučaju Planinska nastavit će se u rujnu, kada se nastavlja i postupak u slučaju Fimi media, gdje je uz Sanadera na optuženičkoj klupi zbog korupcije i njegova bivša stranka. U slučaju Planinska Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja, čiji je tadašnji čelnik Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter