Sanaderu od 1. lipnja saborska placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je donio rješenje po kojemu ce bivši premijer Ivo Sanader od 1. lipnja ove godine primati placu kao nezavisni saborski zastupnik, iako se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji gdje ceka izrucenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnji u korupciju.

Predsjednica Odbora Nevenka Majdenic (HDZ) izvijestila je da je Sanader 16. lipnja Odboru poslao dopis kojim ga izvještava o aktiviranju radnog odnosa u Saboru, te zatražio donošenje rješenja o pravu na zastupnicku placu, buduci da mu je s krajem svibnja prestao radni odnos u tvrtki Alica Savjetovanje.

Majdenic je kazala i kako, prema Sanaderovoj radnoj knjižici, on s 1. lipnja ima 30 godina, 3 mjeseca i 15 dana radnog staža. Naglasila je i se rješenje temelji na dva zakona koji reguliraju materijalna prava zastupnika - Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika i Zakon o pravima i obvezama zastupnika u Hrvatskom saboru.

Sanader ce, kako se neslužbeno doznaje, primati placu od nešto više od 16 tisuca kuna.

Donošenju rješenja prethodila je polusatna rasprava, u kojoj su svi clanovi Odbora bili suglasni da Sanader prema zakonu ima pravo na zastupnicku placu iako je lišen slobode, ali suprotnih stavova kako je i je li tu placu Sanader zaslužio.

Željka Antunovic (SDP) naglasila je da je njezina stranka u protekla dva mandata, na temelju vrlo ocitih indicija, cesto upozoravala na "koruptivni karakter vlasti na celu s Ivom Sanaderom".

"No, nitko od odgovornih niti u vlasti niti u istražnim tijelima nije reagirao na ta upozorenja nas kao predstavnika naroda. Danas je potpuno besmisleno raspravljati necemu što je zakonsko pravo, ali politicki gledano, politicku odgovornost snose svi oni koji su godinama gledali kako se u Hrvatskoj krade, u kuloarima znali da se krade, i tome šutjeli", porucila je.

Uzvratio joj je Krunoslav Markovinovic (HDZ), naglasivši da je njegova stranka upozoravala na korupciju u koalicijskoj vlasti na celu sa SDP-om. "HDZ i cijela vlada našli su dovoljno snage da podrže procesuiranje onih koji su zgriješili, dok je SDP one povezane s kriminalom prikrivao i s njima jednog dana namjerava preuzeti vrh vlasti", rekao je Markovinovic.

Njegov stranacki kolega Josip Salapic naglasio je da je Sanaderov slucaj jedinstven, ali da je vlada na celu s Jadrankom Kosor pokrenula procese "pocevši od ovog najtežeg, da su bivši premijer nalazi na takvom mjestu na kakvom se nalaze".

Istaknuo je da HDZ nije nikoga štitio, da je stranka unatoc teškim trenucima pokazala svijest o potrebi borbe protiv korupcije i kriminala, pa i u vlastitim redovima. Zdenko Franic (SDP) negodovao je, pak, što se saborski odbor uopce bavi pitanjima poput zastupnickih placa, jer je to, naglasio je, u nadležnosti kadrovskih službi.

Izrazio je nadu da ce buduci saziv parlamenta promijeniti Poslovnik kako se "ovaj odbor ne bi više spuštao na tu razinu i odlucivao o proceduralnim stvarima koje su posve jasne". "Politicki bi glasovao protiv, ali proceduralno moram biti za", porucio je Franic, nakon cega je Odbor jednoglasno donio rješenje po kojemu Sanader od 1. lipnja prima zastupnicku placu.


Podijeli: Facebook Twiter