Sanaderu još dva mjeseca pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer Ivo Sanader ostat ce još dva mjeseca u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, odlucio je danas sudac istrage zagrebackog Županijskog suda, odbivši ponudenu jamcevinu za puštanje na slobodu u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

"S obzirom da je Sanderova imovina blokirana jamstvo su dali njegovi prijatelji pa je tako Luka Bebic ponudio svoju kucu, Jerko Rošin stan u Splitu, Mario Zubovic stan u Zagrebu, a Sanaderova supruga svoju Mirjana trecinu kuce", izjavio je novinarima Goran Suic iz Sanaderovog braniteljskog tima, po završetku rocišta zatvorenog za javnost na kojemu je sudac Krešimir Devcic usvojio prijedlog USKOK-a i bivšem premijeru produljio istražni zatvor.

Sanader je bio na rocištu nakon kojega ce ga vratiti u zatvor u Remetincu u kojemu je od 18. srpnja kada ga je Austrija izrucila.

Sudac Devcic je ocijenio da i dalje postoji opasnost od bijega Sanadera, iako je obrana tvrdila da takve opasnosti nema niti je Sanader ikada bježao. Tvrde da se u prosincu kada je uhicen u Austriji vracao u Hrvatsku, a ne bježao.

Jedna od Sanaderovih braniteljica Jadranka Slokovic najavila je žalbu na odluku suca istrage koji nije prihvatio jamcevinu za Sanadera od strane njegove supruge te njegovih bliskih prijatelja i bivših stranackih kolega - predsjednika Hrvatskog sabora Bebica i HDZ-ovih zastupnika Rošina i Zubovice.

Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izrucen iz Austrije, a istražni zatvor mu je odreden još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slucaju Fimi medija. Tu je odluku takoder donio sudac istrage Krešimir Devcic.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjiceni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišicem i ostalim osumnjicenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeca, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvuceno oko 100 milijuna kuna, od cega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Protiv Sanadera su od izrucenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini.

Sudenje u slucaju navodnog uzimanja provizije trebalo bi poceti 28. listopada. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter