Sanaderov čuvar potvrdio da je 4 slike odnio Fioliću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera Vjekoslav Mikuljan danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio da je - kada je bivšem premijeru prijetio kazneni progon i blokada imovine - četiri vrijedne Sanaderove umjetničke slike odnio na imanje Stjepana Fiolića.

Priču o Sanaderovim umjetninama sakrivenima na imanju u Mlaki Fiolić je USKOK-ovim istražiteljima otkrio tijekom istrage u slučaju "Planinska", u kojem ih se obojicu, uz bivšeg ministra Petra Čobankovića, tereti za nezakonitu prodaju Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

I Mikuljan je o tome već govorio na suđenju u slučaju "Fimi-media", u kojem se Sanadera, ali i njegovu bivšu stranku, tereti za prelijevanje novca iz državnih institucija i tvrtki u stranački crni fond i privatne džepove.

Čuvar iz Sanaderova službenog osiguranja, koji je nakon umirovljenja u MUP-u prešao raditi u Sanaderovu privatnu tvrtku, danas je ponovio da je pet Sanaderovih slika u ljeto 2009. odnio u Modernu galeriju, da bi se po njih vratio potkraj 2010. Nakon telefonskog razgovora sa Sanaderom jednu je sliku, kaže, odnio njemu, a četiri Fioliću, koji je umjetnine preuzeo u svom dvorištu.

Fiolić je ranije na suđenju u slučaju "Planinska" priznao da je na svom imanju čuvao ukupno 15-ak Sanaderovih umjetnina, a među njima i četiri Bukovčeva ulja na platnu koje mu je donio Mikuljan.

O prodaji zgrade u Planinskoj danas je svjedočio i Erik Mohorović, koji je tijekom 2006. radio u Erste nekretninama. Kazao je da su se predstavnici njegove banke sastajali s Fiolićem i Darkom Beukom, tadašnjim predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma koje su prije Čobankovićeva ministarstva bile zainteresirane za kupnju sporne nekretnine.

Sanader je u konačnici nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj od Fiolića navodno primio više od 17 milijuna kuna provizije. Uz njih dvojicu na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević. Njegova je tvrtka Inženjerski biro 2009. u procjeni navodno preuveličala vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

On je pak, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro. Suđenje se nastavlja 9. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter