Sanaderov BMW kao tri leta u svemir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nabavka prezidencijalnog BMW-a za bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji ga je koristio svega tri mjeseca, na koncu se pokazala nevjerojatno neposlovnim potezom vladajuce stranke. Premda BMW nije bio placen dok se Sanader njime vozio, naposljetku je HDZ koštao ukupno oko 400 tisuca eura (2,9 milijuna kuna), a stranci nije ostala ni ta skupocjena limuzina, kao ni stari BMW vrijedan 50 tisuca eura kojim se bivši premijer ranije koristio.

Kako se ispostavilo nakon godinu i pol dana od povrata BMW-a dobavljacu, HDZ sve do povrata vozila nije platio ništa osim državnih pristojbi, osiguranje i registraciju. Doduše, rijec "osim" je pretjerana, buduci da za to vozilo državne dadžbine iznose 1,78 milijuna kuna, a samo osiguranje koštalo je HDZ još 167 tisuca kuna, što ukupno iznosi 1,94 milijuna kuna, ili otprilike 266 tisuca eura.

Zbog loše reakcije javnosti na cinjenicu da je premijer nabavio skupocjeni automobil, Sanader je krajem ožujka prošle godine naredio stranci da ga proda. Buduci da nije bilo druge mogucnosti, luksuzni BMW vracen je proizvodacu. Strucnjaci iz bavarske tvornice, kako su potvrdili stranacki dužnosnici, procijenili su BMW na 196 tisuca eura.

Iako je, kako tvrde u vladajucoj stranci, kupljen po principu staro za novo, stara limuzina vrijedna 50 tisuca eura vracena je tek tada, a HDZ-u je preostalo za platiti još 84 tisuce eura.

Kad se sve to zbroji - 84 tisuce eura placenih iz HDZ-a pri povratu limuzine, 50 tisuca eura vrijedan stari BMW te 266 tisuca eura što ih je stranka izdvojila za državne pristojbe i registraciju - dolazi se do nevjerojatne brojke od 400 tisuca eura, odnosno oko 2,9 milijuna kuna.

Dakle, HDZ je za jedva tri mjeseca - vozilo je osigurano polovicom sijecnja 2009. godine, a vraceno u travnju - korištenja BMW-a, izdvojio ukupno 2,9 milijuna kuna. Mjesecni najam limuzine iznosio je 133 tisuce eura, odnosno skoro milijun kuna?!

Proizlazi da je na ekstravaganciju s BMW-om HDZ potrošio iznos koji je u 2008. godini iz državnog proracuna dobio za 7,5 zastupnika. Naime, u toj se godini iz proracuna po zastupniku strankama i listama dijelilo 386.985 kuna, pa je HDZ za svojih 66 zastupnickih mandata dobio 25,5 milijuna kuna.

Cijela prica oko Sanaderovog BMW-a pritom se odvijala u doba gospodarske krize. Treba podsjetiti da se, prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u sijecnju 2009. godine kad je BMW registriran, u Hrvatskoj bilježilo 150 otkaza dnevno, a u veljaci je taj broj narastao na 500. Prema podacima Obrtnicke komore, tijekom 2009. godine svakog je dana zatvarano 20 obrta.

Inace, Sanader je za taj novac, primjerice, mogao tri puta odletjeti u svemir. Naime, kompanija Virgin Galactic organizira turisticke letove u svemir. Turisti-astronauti na visini od 100 kilometara iznad razine mora mogu uživati u spektakularnim pogledima na Zemlju. Let stoji 200 tisuca dolara, što je iznos približan mjesecnom najmu BMW-a.


Podijeli: Facebook Twiter