Sanadera sumnjice za tešku prijevaru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozivajuci se na pouzdane izvore, Jutarnji list sinoc je na svom web portalu objavio informaciju da policija i Državno odvjetništvo provode predistražne radnje protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a spominje se moguca šteta od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Prema tim izvorima, formalna istraga protiv Sanadera zasad nije otvorena, ali se provode izvidne radnje u kojima je Sanader osumnjicenik. Radi se o službenim radnjama, piše Jutarnji, koje mogu podrazumijevati ispitivanja svjedoka, pribavljanje dokumentacije i druge mjere kako bi se utvrdilo je li osnovana sumnja da Sanader stoji iza zlopotreba "teških" desetke milijuna kuna.

Glavnina moguce štete koja se spominje navodno se odnosi upravo na slucaj "Fimi-Media", odnosno uz izvlacenje novca iz državnih institucija i javnih poduzeca kroz namješteno poslovanje s Fimi-Medijom.

U toj je istrazi vec više osoba dalo iskaze USKOK-u u kojima su spominjali i bivšeg premijera, no uglavnom na nacin da su naloge za poslovanje s Fimi-Medijom dobivali od uhicenog Mladena Barišica, bivšeg riznicara HDZ-a, koji se pozivao na autoritet tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

Prema neslužbenim informacijama, piše portal, istražitelji su uspjeli prikupiti dokaze koji Sanadera puno izravnije dovode u vezu s protuzakonitim poslovnim djelovanjem Fimi-Medije. Imaju li istražitelji i dokaze gdje je završavao izvuceni novac, zasad nije moguce saznati.

Buduci da je Barišic prema dosad poznatim informacijama bio kljucna karika u cijeloj prici, možda njegova obrana, koju bi najverojatnije do kraja tjedna trebao dati USKOK-u, razotkrije cijelu pozadinu i da odgovore na pitanje gdje je završavao novac izvucen iz tvrtki, stoji u tekstu. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter