Sanadera locirali preko turisticke agencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklih 48 sati bilo je izuzetno aktivno za hrvatsku policiju zbog potrage za Ivom Sanaderom. Oko njegovog bijega otvorilo se mnogo pitanja, pa i o tome je li ga policija mogla zaustaviti.

Iako u policiji ne žele govoriti o tome jesu li pratili Sanadera i imali procjene o mogucem bijegu, iz niza detalja jasno je da su bili u tijeku. No, ispada da su im u cetvrtak ujutro, kad Sanader nestaje preko granice, ruke bile vezane.

Ravnatelj policije Oliver Grbic u razgovoru za Novi list hvali suradnju, profesionalnost i zalaganje kolega iz Austrije, Njemacke i Slovenije, što je rezultiralo cinjenicom da je u svega nekoliko sati uhicen covjek za kojeg je bio izdan medunarodni uhidbeni nalog, a zahvaljuje i nadležnim službama SAD-a s kojima su odlicno suradivali preko veleposlanstva u Hrvatskoj.

Možete li nam opisati kako je tekao postupak traganja i uhicenja?


- Nakon što mu je u cetvrtak u 17 sati skinut imunitet, raspisan je medunarodni uhidbeni nalog koji je u kratkom roku stigao svim clanicama Interpola, a mi smo paralelno s tim otvorili naše kljucne komunikacijske kanale s policijama svih zemalja, posebice onima u okruženju.

Osobno sam stupio u kontakte s direktorom slovenske policije i šefovima policija u Austriji i Njemackoj. Vrlo brzo su pocele stizati stotine razlicitih informacija.

Najvrjednija je stigla iduceg dana u 10 sati iz potražne službe njemacke policije da je preko turisticke agencije iz Austrije rezervirana karta na ime gospodina Sanadera za let iz Münchena za Washington. Sve se to dogadalo unutar tridesetak minuta.

Bio je to inicijalni podatak da se uz pomoc austrijske i njemacke policije pokuša utvrditi gdje se nalazi bivši premijer. U sljedecih 30 minuta ponovno smo dobili važnu, novu informaciju iz potražne službe njemacke policije koja je javila da je rezervacija za let otkazana.

Odnosno, da je službenica na aerodromu obavijestila austrijsku turisticku agenciju da su americke službe poništile vizu gospodinu Sanaderu i uskratili mu mogucnost dolaska na americki teritorij, te da se rezervacija za let ne može izvršiti.

Te su nam informacije pokazale da gospodina Sanadera treba tražiti u trokutu Njemacke, Austrije i Slovenije. Tu su kolege iz austrijske policije odradile lavovski dio posla. U nepuna dva-tri sata uspjeli su locirati bivšeg premijera, na autocesti u Austriji.

Stigla nam je informacija da je s njim u automobilu još jedna muška osoba i da se oni prate. U dogovoru s nama oni su izvršili procjenu situacije i rizika te trenutka kad ce ga i gdje zaustaviti i uhititi. Odluceno je da to bude na naplatnim kucicama kod Salzburga. Tako je i ucinjeno, presreli su automobil u kojem se nalazio Sanader, obaviješten je o tjeralici te uhicen i potom prepracen u najbližu policijsku postaju u Salzburgu.

Što slijedi? Kad bi, po Vašem mišljenju, moglo doci do izrucenja?


- Teško je to precizno reci, odredenog roka nema, to ovisi i o Sanaderu, a po praksi to može trajati od nekoliko tjedana do, otprilike, šest mjeseci. No, u najlošijim kombinacijama otezanja mogu biti i duža. Postoji nekoliko scenarija, najkraci je izrucenje za desetak-petnaestak dana.

To bi se desilo kad bi bivši premijer sucu rekao da se ne protivi izrucenju. Po drugom, znatno dužem scenariju, ako se protivi ili traži azil ili slicno, to može trajati mjesecima. Naime, i u tom slucaju, i kad bi sudac donio rješenje o izrucenju, Sanader ima pravo žalbe i prigovora, kao što je bilo recimo u slucaju Zagorac.

No, s obzirom na specificnost i znacaj predmeta, dosadašnje reakcije i razumijevanje kolega u susjedstvu, vjerujemo da ce oni to provesti u najkracem mogucem vremenu. Postoje još neke mogucnosti razvoja situacije, ali...

Mislite na mogucnost da Sanader ima austrijsku putovnicu i da uopce ne bude izrucen, odnosno da mu se eventualno sudi u Austriji?


- Da, ni tu mogucnost ne možemo iskljuciti. No, vidjet cemo uskoro kad se gospodin Sanader bude izjasnio austrijskim istražnim organima.


Podijeli: Facebook Twiter