Sanadera dovesti pred lice pravde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin komentirao je za Glas Istre raspravu o promjenama Ustava koja se vodila u Saboru. Osvrnuo se na nekoliko najvažnijih tocaka predloženih promjena, prije svega na uvodenje odredbe po kojoj je moguca revizija pretvorbe i privatizacije.

"HDZ je prihvatio prijedlog o odredbama koje se ticu pretvorbe i privatizacije, ali nisam primijetio da su dosad pokazali sklonost da i glavu 'hrvatske hobotnice' dovedu pred lice pravde. A to je bivši premijer jer uvjeren sam da se od 2003. do 2009. više kralo nego devedesetih. Tada smo imali generalnu probu za postojece orobljavanje nacionalnih privrednih sustava uoci ulaska u EU. HDZ pristaje na reviziju pretvorbe jer mu treba konsenzus za promjene Ustava. SDP je vec prije, od 2000. do 2003., mogao nešto uciniti, ali se nije istaknuo na tom pitanju", porucuje Kajin.

"Ustav je dokument koji treba biti trajan, a cija je zadaca pripremiti naciju za ulazak u EU. Danas smo prevazišli raspoloženje koje je vladalo 1998., kada je Tudman na Pantovcaku kreirao ustavne promjene, pa je, zbog problema s BiH i Slovenijom, izbrisao Bošnjake i Slovence iz Ustava. Danas nema problema sa stavljanjem svih manjina u Ustav", kaže Kajin.

"Imamo problem s dvostrukim pravom glasa i tu su veci problem od HDZ-a predstavnici nacionalnih manjina. HDZ nece takve promjene jer bi time sebe skinuo s vlasti. Imali smo prilike prije, dva puta mijenjajuci Ustav nakon 2000., uvesti dvostruko pravo glasa, ali vladajuca ekipa nije na to pristala, nego je uvela osam zastupnika manjina. Time su sebi smanjili broj glasova, gurnuli su tu osmorku prema HDZ-u i pridonijeli segregaciji pripadnika manjina, što zacijelo ne žele", objašnjava zastupnik IDS-a.

"Danas manjinski zastupnici mogu bez problema riješiti taj problem ako najave da ce izaci iz vladajuce koalicije. No, njima to ne odgovara da ni ubuduce ne bi morali polagati racune svojim biracima," tvrdi Kajin. "Sada smo u paradoksalnoj situaciji: gradani EU-a s prebivalištem u Hrvatskoj, kao i gradani BiH s hrvatskim državljanstvom, imat ce dvostruko pravo glasa, ali nacionalne manjine u Hrvatskoj nece," dodaje Kajin.

"Što se dijaspore tice, posebno one iz BiH, ne vjerujem da oni ne bi glasovali za prikljucenje Hrvatske EU-u", smatra potpredsjednik IDS-a.


Podijeli: Facebook Twiter