Sanader živio raskošno, a nije puno zarađivao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzetnik Slaven Tintor posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci da je pred izbore 2007. u nekoliko navrata donirao HDZ-u ukupno 2 milijuna kuna u gotovini. 

Suprotno iskazu u istrazi, u kojoj je rekao da je novac predao optuženom Ratku Mačeku, svjedok je danas ustvrdio da je novac predao u središnjici stranke gdje su uz Ratka Mačeka bili bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Ispričao je da je novac u običnoj vrećici ostavio na stolu da pritom ništa nije potpisao i da ne zna tko ga je uzeo. Svjedok se prisjetio da ga je Jarnjak 2008. pozvao na sastanak na temu njegovih donacija na kojem su bili Maček i Barišić a na kojem ga je Jarnjak pitao o 2 milijuna eura. Dodao je da on o tom iznosu ništa nije znao i da je to rekao Jarnjaku. 

"Atmosfera je bila mučna, Jarnjak je bio ljut i nervozan, rekao mi je čak da bi se trebao isčlaniti iz stranke. Jako me bio uzrujao", rekao je Tintor. 

Dodao je da ga je Jarnjak tad uzrujao i da je vjerojatno zaboravio da ga je ranije pohvalio zbog donacije stranci. Svjedok je potvrdio da je bio uzrujan jer je shvatio da 2 milijuna kuna nisu ušla u stranku ili da je ušao samo manji dio. 

Ispričao je da je kasnije doznao da je priča o 2 milijuna eura vezana uz Vinku Cetinski, Danka Končara i njegovog bivšeg poslovnog partnera Dragu Radolovića. Prisjetio se da ga je Radolović, s kojim je bio suvlasnik 3 tvrtke, zamolio da Končaru kaže da mu je (Radolović) dao veći iznos novca. 

Kazao je također da je o donacijama razgovarao s Ratkom Mačekom do kojeg je došao preko svoje sestre i bivše Sanaderove tajnice u vladi Helge Draženović. 

Bivši direktor Croatia Airlinesa Ivica Mišetić posvjedočio je da je na traženje Sanadera ispitivao najpovoljnije opcije za rezervacije karata koje je podizao na šalteru i odnosio ih bivšem premijeru. 

Vrijednost karata kojima su uglavnom putovali Sanader i članovi njegove obitelji Mišetić je procijenio na milijun do milijun i po kuna. 

"Radilo se o prekooceanskim rutama u poslovnoj klasi, a u nekoliko slučajeva i o rutama do Splita", kazao je Mišetić dodavši da je karte nabavljao otkad je premijer stupio na dužnost do rujna 2010., a radilo se o oko 25 karata. 

Bivšeg premijera Ivu Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale optužene tereti se za izvlačenje milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki u "Crni fond HDZ-a".

U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci zaposlenik mariborskog Konstruktora, tvrtke koja je sa Sanaderom bila suvlasnik austrijske građevinske tvrtke KCBS, posvjedočio je danas da je Sanader živio raskošno, iako nije puno zarađivao.

Svjedok Vladimir Glavica kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je zajednička tvrtka imala jedan jedini posao, vrijedan sedam milijuna tadašnjih austrijskih šilinga koji je završen uz velike teškoće. KCBS je gradila stanove ali je imala problema s njihovom prodajom pa ih je na kraju, kako je rekao, iznajmila Turcima.

Uz Konstruktor i Sanadera suvlasnici te propale tvrtke bili su tvrtka Centrovod i Josef Baumann.

Glavica se prisjetio kako je Baumann govorio da Sanader živi raskošno, iako toliko ne zarađuje. Sanader se u KCBS-u, po riječima svjedoka, bavio posredništvom i financijama.

Glavica je ponovio kao u iskazu u USKOK-u da je Sanader posredovao u kupnji keramičkih pločica koje su na kraju bile skuplje nego da ih se izravno nabavljalo, a sređivao je i radne dozvole za ljude u KCBS-u.

Prisjetio se da je Sanader vozio mercedes 300 svijetloplave boje, a nakon što se preselio u Hrvatsku Baumann se žalio da Sanader mora vratiti vozilo jer tvrtka više ne želi plaćati leasing.

Prisjetio se i da su Baumann i suradnik Franc Šušteršič pričali kako je Sanader imao dva milijuna šilinga kredita u Hypo banci i da je zato tražio isplatu svog udjela u tvrtki.

Šušteršič je, pak, svjedoku rekao da je bio kod Sanadera kući i da ga je začudilo što ima kućnu pomoćnicu, a ne ostvaruje zaradu.

Sanader je uložio prigovor na istinitost svjedočkog iskaza, ustvrdivši da je njegovo svjedočenje rezultat ljutnje jer mu je odbio na tvrtku kupiti automobil.

Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale optužene u slučaju Fimi medija tereti se za izvlačenje milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki u "crni fond HDZ-a".

Suđenje se nastavlja 21. siječnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter