Sanader zatražio izuzeće sutkinje i predsjednika suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zatražio je danas izuzeće sutkinje Ivane Čalić koja vodi slučaj Fimi-media, ali i predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda Ivana Turudića jer sumnja da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Sanader je svoj zahtjev potkrijepio tvrdnjom da je jedan od njegovih odvjetnika, Goran Suić, sutkinju Čalić zastupao u postupku pred crkvenim vlastima, a neslužbeno se doznaje da je riječ o brakorazvodnoj parnici. Sve je to, tvrdi Sanader, znao i Turudić koji je sutkinju navodno upozorio da nije uredu što je angažirala Suića.

"U četvrtak, 6. veljače dobio sam informaciju iz visokih crkvenih krugova da ste angažirali Suića da za vas učini određene aktivnost pred crkvenim vlastima. Nazvao sam Suića, on je rekao da je to točno, ali da on već neko vrijeme nema ništa s tim. Vi ste Suiću izrazili sumnju da je izvor informacija Turudić", rekao je Sanader ne pojašnjavajući o kakvim se točno informacijama radi.

Sanader je zbog svega Suiću otkazao punomoć, ističući da je svoju suradnju sa sutkinjom cijelo vrijeme tajio njemu, ali i ostalim odvjetnicima iz braniteljskog tima.

"Postoji duboka bojazan i sumnja u vašu nepristranost, jer je ovo povreda mog prava na pravično suđenje", zaključio je Sanader.

O Sanaderovu zahtjevu odlučivat će Vrhovni sud, a ročišta se do odluke neće sazivati.

Na današnjem ročištu Sanader i ostali optuženici u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici trebali su se očitovati o izmijenjenoj optužnici. Prvom optužnicom podignutoj u prosincu 2011. tadašnju stranku na vlasti teretilo se za štetu od oko 31,6 milijuna kuna, dok je izmjenama s kraja siječnja taj iznos umanjen na 30,25 milijuna kuna.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda' priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter